Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: L: Skär inte ned LSS!

Annons

En av de viktigaste frihetsreformerna i modern tid kan vara LSS-lagstiftningen, Lagen om Stöd och Service.

Det var folkpartisten Bengt Westerberg som var socialminister i regeringen som drev igenom denna lag under tidigt 1990-tal. Syftet är att säkerställa att varje individ som är i behov av assistanshjälp får rätt hjälp och reellt inflytande över sin egen vardag.

Den nya lagen var på sin tid revolutionerande och medförde att ett antal människor, som tidigare var begränsade från att delta i samhället, fick större möjligheter att delta på lika villkor. Det är med bestörtning vi nu hör hur denna lagstiftning börjat tillämpas allt snålare.

Inför 2016 lämnade Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister, nya direktiv till Försäkringskassan. Myndigheten ska ”bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar” inom den personliga assistansen för funktionsnedsatta.

Kravet har fått effekt. Med stöd från regeringens signalpolitik och domar från Högsta Förvaltningsdomstolen gör Försäkringskassan allt stramare bedömningar.

Formuleringarna ändrades i regleringsbrevet för 2017, men det ändrade inte något i sak i uppdraget till Försäkringskassan. Detta har medfört att många personer med funktionsnedsättningar fått ett minskat stöd och sämre förutsättningar till att leva ett så normalt liv som möjligt.

Personer med rätt till assistans från Försäkringskassan har minskat enormt efter direktiven från S . För 10 år sedan fick 30 procent av nya ansökningar om assistanshjälp avslag, i dag är vi uppe i 70 procent.

En besparing för staten är inte nödvändigtvis detsamma för samhället. De hjälpberättigade har lika stort behov som tidigare, oavsett vad Åsa Regnér anser om timutvecklingen.

Sänkningen som Försäkringskassan beslutat om baseras bland annat på att olika insatser i vissa fall inte längre räknas som ett grundläggande behov, exempelvis sondmatning och nödvändig hjälp att delta i daglig verksamhet.

Föräldrar kämpar i motvind för att deras barn ska få den hjälp de behöver för att överleva. Vuxna människor kämpar för möjligheten att få assistans och kunna arbeta eller studera.

Det finns många politiker som kämpar för deras rätt likaså. Tyvärr har denna kamp ännu inte varit tillräcklig. I Malmö avled en kvinna ensam på toaletten för att hennes ledsagning hade dragits in.

Människors livskvalitet försämras och samtidigt ökar kommunens kostnader. När Försäkringskassan minskar assistanstimmarna får kommunerna ofta rycka in i stället.

Inför kommunens budgetarbete kommer vi liberaler att följa upp hur många som blir tvingade till att söka bistånd hos kommunen för att klara av vardagen; hur många människor som har blivit beroende av sina anhöriga och vad det innebär i förlorad inkomst för anhöriga som kanske måste minska sin arbetstid.

Vad förlorar kommunen i skatteintäkter och arbetstillfällen då de personliga assistenterna får färre arbetstimmar?

Det är några av de frågor som vi behöver få svar på när Östersunds kommun drabbas av regeringens nedskärningar i LSS.

Pär Löfstrand, Margareta Widell, Lennart Ledin, Annica Nordell, Joakim Åberg, Eva Jönsson

Liberalerna, Östersunds fullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons