Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Låt Östersund bli staden med mänskliga rättigheter för alla

/

Annons

För ett år sedan, på FN:s internationella kvinnodag 8 mars, hamnade Östersund på världskartan av helt fel orsaker.

Dåvarande polischefen i Jämtland höll 7 mars en presskonferens där han rekommenderade kvinnor att inte röra sig ensamma i stan efter att det blivit mörkt, och uppmanade dem att hålla sig undan från områden runt krogar och allra helst stanna hemma.

Nyhetsartikel: Polisen efter helgens överfall: "Vi vill mana till försiktighet" (7 mars 2016)

Vi reagerade på att polisen förstärker samhällets våldtäktskultur, dels genom att lägga ansvaret på kvinnan, men även genom att signalera att det enbart är överfall av främmande män på offentlig plats som är våldtäkt.

Debatt: Inför utegångsförbud för alla män i stället (8 mars 2016)

Vår debattartikel delades tusentals gånger, och vi fick motta både tacksamhet och hat. Vi kontaktades dessutom av journalister från andra länder för att de ville ha vårt uttalande i frågan. Vi avstod, då vi inte ville bidra till att solka ner Östersunds rykte i världen.

Sanningen är att då som nu är den vanligaste platsen för en kvinna att bli våldtagen antingen i sitt hem eller hemma hos en bekant, och den vanligaste våldtäktsmannen är någon hon har en relation med.

Det borde polisen känna till och därmed förstå att det inte gör livet tryggare och säkrare för kvinnor att uppmana dem att stanna hemma. Möjligtvis gör det arbetet enklare för polisen.

Polisen i Östersund fortsatte under sommaren att visa en skev kvinnosyn, och vi försökte få kontakt med polisen för att diskutera möjliga utvecklingsinsatser för dem, så att de kan bli bättre i både sitt bemötande till utsatta och mer nyanserade med det de går ut med i media.

Vi har än i dag inte fått något svar, trots att alla myndigheter har ett krav på sig att besvara medborgares frågor så snart som möjligt.

Vi besökte även en av polisens träffar för medborgardialoger, men trots löften om återkoppling har vi fortfarande inte fått veta hur polisen tänker förbättra sig inom bemötande och normkritik.

Polisens medborgarlöften för Östersunds kommun innehåller heller inga åtgärder för att kvinnor ska kunna få en tryggare miljö både i det offentliga och i det privata.

För några veckor sedan användes klipp ur polischefens presskonferens av organisationen Women for Trump Movement i USA, för att, enligt dem, visa vad som händer i ett land som tar emot asylsökande enligt FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

Östersund framhålls alltså som ett avskräckande exempel i en värld som blir allt mer hatisk, sexistisk och rasistisk för varje dag som går.

I Östersunds kommun pågår just nu diskussioner om hur kommunen ska marknadsföras, om den ska vara Vinterstaden eller något annat.

Vi skulle önska att kommunen valde att arbeta för att Östersund ska bli staden med mänskliga rättigheter för alla!

Där ingen behöver vara otrygg eller diskrimineras, där ingen uppmanas att hålla sig hemma, där ingen beskylls för brottslighet bara på grund av sitt namn eller utseende. Där alla kan delta i samhället på samma villkor.

Ingrid Mårtensson, Linn Kårelind, Helena Åsasdotter Nord

medlemmar Fi Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons