Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Liberalerna: En budget för ett tryggt och socialt hållbart Östersund

/

Annons

I dag tar kommunfullmäktige budget för nästkommande verksamhetsår.

Beträffande driftsbudgeten är det bekymmersamt att majoriteten väljer att lägga mycket tunga (och orimliga) besparingar på det sociala området. Att försämra förutsättningarna för dem som har det svårast kommer leda till att klyftorna ökar, det är något som vi liberaler aldrig kan ställa upp på.

Vi tror att möjligheten att göra karriär är avgörande för kvalitén inom den kommunala verksamheten; därför föreslår vi att det införs 45 karriärtjänster inom vård och omsorg, socialförvaltningen samt inom förskolan.

Vi föreslår även att kommunen följer exemplen från bland annat Landskrona och Uppsala och senast 2018 inför kommunala trygghetsvakter.

För att finansiera våra olika förslag lägger vi oss medvetet på ett något lägre överskott än majoriteten. Vi menar att de stora överskott som kommunen haft de senaste åren i grunden är en överbeskattning av medborgarna och att kommunen kommer klara av ett år med dystrare budgetprognos utan radikala nedskärningar inom kommunens kärnverksamhet.

Vi föreslår vidare att systemet med de fria busskorten görs om och att fria busskort erbjuds från årskurs 6 till och med att eleven lämnar gymnasiet. Samtidigt vill vi att kommunen utreder förutsättningarna för fria resor för pensionärer under vissa tider av dagen samt att en översyn angående övergångstiden genomförs.

Vi menar även att den sociala investeringsfonden bör strykas och att de projekt som bedöms som viktigast i stället införlivas i den reguljära verksamheten.

Socialnämnden som ansvarar för en viktig del av de kommunala kärnuppdraget måste fredas från besparingar. Vårt budgetförslag avseende socialnämnden är 23,3 miljoner kronor starkare än majoritetens budgetförslag.

Beträffande investeringar har Östersunds kommun under många år präglats av samsyn inom de stora investeringarna. I år har den rödgröna majoriteten valt att inte bjuda in något oppositionsparti till samtal om investeringsbudgeten, detta anser vi är mycket olyckligt, inte minst eftersom Östersund står inför massiva investeringar de kommande åren.

Det mångåriga undanhållandet av underhåll av kommunens fastigheter skapar nu stora hål i kommunens ekonomi. Vi menar att de planerade skolinvesteringarna måste gå från ord till handling och att dessa ska prioriteras före planerna på nytt kommunhus och annat som ligger utanför den kommunala kärnverksamheten.

Vi säger även nej till de rödgrönas satsning på att göra om Krondikesvägen-Genvägen till expresscykelvägar.

Avseende investeringar så menar vi att de kommande årens investeringar måste prioriteras till kommunens kärnområden. Vi vill se en tidigareläggning och ett verkställande av ombyggnationerna av Storsjöskolan, Lugnviksskolan och Vallaskolan.

Vi vill även förutsättningarna för att bygga gymnastikhall i anknytning till skolan i Bringåsen skyndsamt utreds.

Vi vill åtgärda problemen i Ångsta skola och renovera Ope skola för att åter öppna den för verksamhet. Satsningarna finansieras genom etablering av Internationella engelska skolan och eventuella ytterligare fristående skolaktörer.

Pär Löfstrand (L)

gruppledare Liberalerna i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons