Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Löfven måste ge besked om samhällsproblemen

/

Annons

Stefan Löfven är på resa i Sverige. På onsdag kommer han till Jämtlands län för att bland annat samtala om samhällsutmaningarna.

Att sätta fokus på de utmaningar Sverige står inför är viktigt. Samtidigt räcker det inte med samtal, det krävs också handling för att ta tag i samhällsproblemen – särskilt i ett läge då Sverige är på väg åt fel håll.

Närmare en miljon människor lever på bidrag i stället för av arbete. I 130 områden runt om i Sverige är det färre än hälften i arbetsför ålder som arbetar. Problemen med integrationen är stora. Behovet av fler enkla jobb är omfattande.

Den nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet visar att otryggheten ökar. Var tredje kvinna är otrygg i sitt eget bostadsområde.

Samtidigt har polisen inte förutsättningar att göra sitt jobb. Utredningsresultaten är också de lägsta på 16 år och polisen redovisade 10 procent färre ärenden till åklagare under 2016 jämfört med 2015. Det handlar om människor som utsatts för brott, men inte fått upprättelse.

När Löfven nu kommer till Jämtlands län måste statsministern ta ansvar. Det är mycket som behöver göras:

För att bryta utanförskap och bidragsberoende och stärka integrationen behövs ökade krav, fler enkla jobb och att det blir enklare att anställa. Därför vill Moderaterna införa ett bidragstak för att det alltid ska löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag.

För nyanlända vuxna som kommer till Sverige utan grundskoleutbildning behövs utbildningsplikt. Genom att tredubbla rut-avdraget kan fler enkla jobb växa fram. Och fler måste ges möjlighet att lära sig jobbet på jobbet, därför behövs förstajobbet-anställningen.

För att öka tryggheten måste polisen kunna göra sitt jobb. Fler kollegor är avgörande. Därför behövs satsningar för minst 2 000 fler poliser – och svensk polis behöver få högre lön, 2 000 kronor mer i månaden. Skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal måste komma på plats. 

Det Sverige behöver är inte mer prat från Löfven, utan i stället ett ledarskap som tar tag i samhällsproblemen. Därför behöver Sverige en gemensam Alliansbudget så snart som möjligt och en ny moderatledd alliansregering.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons