Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Lyrans ordförande: SVT:s bild av gymnasieföreningarna stämmer inte med verkligheten

Annons

Jag känner mig oerhört uppgiven och upprörd på samma gång när jag skriver detta. Den bild SVT Nyheter Jämtland målat upp av gymnasieföreningar stämmer varken överens med min bild eller verkligheten.

SVT Nyheter Jämtlands granskning

När SVT kom till oss, ÖGF Lyran, påstods det att de ville visa "den positiva sidan" av föreningarna. Efter de reportage som publicerats är det ganska uppenbart att syftet ända från början enbart varit att få föreningarna att gå i döden en gång för alla.

Att ha den kylan att uppenbart ljuga oss rakt upp i ansiktet och gömma sina dolda avsikter gör mig på riktigt mörkrädd.

Säga vad man vill om föreningarna, allt är inte bra, en del kan anses oacceptabelt enligt min åsikt, vilket är bra att de tar upp. Men allt är inte dåligt.

Materialet i granskningen är oerhört vinklat och tagit ur sin kontext. Inte en sekund av vad vi i ÖGF Lyran hade att säga finns med. "ÖGF Lyran utövar musik och lyrik på fritiden, anordnar dikttävlingar och skriver tidningar", ger kanske inte lika många klick som "pennalism" och "liknar Lundsberg".

Jag respekterar att de ifrågasätter uråldriga traditioner som måste genomgå förändring, men jag hade hoppats att de skulle beskriva hela bilden.

Jag inte förstå hur Lyran på något sätt drar ner skolans anseende, jag vill snarare påstå motsatsen! Driftiga ungdomar som brinner för att uttrycka sig med musik och lyrik borde väl uppmuntras?

Utifrån vad SVT har tagit upp så är det som allmänheten är mest kritiska mot inval och "selektivt urval". Jag kan inte tala för de andra föreningarna, men vi i Lyran har verkligen respekterat skolans krav och till och med hyllat dem!

I generationer har invalen varit det stora och skrämmande med föreningarna, något som den nuvarande generation, i alla fall i Lyran, har en helt annan syn på. Vi kan i dag skämmas över hur det var förr, men det förändrar inte det som hände då.

I dag är detta dock fullständigt annorlunda. Vi utövar absolut inte den "pennalism" som SVT hävdar. Invalet är mer som en möhippa, en kick-off, en lära känna-dag, en ceremoni. Ett inval är fullständigt frivilligt och kan när som helst avbrytas om så önskas. Nya medlemmar är väl medvetna vad de ger sin in på.

När det gäller det "selektiva urvalet" tycker jag att frågan görs betydligt större än vad den faktiskt är. Att föreningar, organisationer och företag använder "selektivt urval" är inget nytt. Urvalet kan påstås vara exkluderande, men sanningen är den att det inte skulle funka att driva en seriös, fungerande förening med närvaro och sammanhållning utan någon form av urval av medlemmar.

Hade det inte varit för de inval som det pratas så mycket om så tror jag inte alls det varit samma uppståndelse. Alla har rätt att komma på intervju, alla har samma förutsättningar för att komma med. 

Vi i Lyran kan helt ärligt säga att alla inte passar hos oss. Vi är en lyrik- och musikförening och söker därför individer med speciella egenskaper. Om en medlem går ur måste en medlem med liknande egenskaper väljas in för att det ska bli en balans och fylla en lucka i föreningen.

Till skillnad från vad SVT påstår tar vi inte med folk bara för att de är "populära" och "snygga". Att påstå, som någon tidigare ordförande gjort, att vi lägger någon form av värdering kring sexuell läggning, ursprung och social klass är oerhört upprörande. Denne individ får tala helt för sig själv.

Vi har kontaktat SVT gällande deras dolda agenda och vinklade reportage. Vi fick svar från en ansvarig person. Denna person beskriver allt jag säger som absurt och nästintill löjligt. "Tyvärr osannolikt" var bemötandet av min kritik, och sedan kom en redogörelse om grunden varpå nyhetsjournalistik vilar.

Anledningen till att jag blir upprörd är just för att jag är mycket väl medveten att detta är i strid med själva den grund varpå nyhetsjournalistik vilar. Men vi lider ju bara av oförstånd och lättsinne givetvis, för auktoriteterna vet ju alltid bäst?

Att vända och vrida på innehållet och ta det ur sin kontext, finns det också med i den grund varpå SVT:s nyhetsjournalistik vilar? Sedan lägger ni det över det på alla föreningar och kallar det för sanningen.

Temperaturen kring föreningar måste skruvas ner. Den allmänna kunskapen om dem borde däremot trappas upp. Det är trist att denna typ av skrämsel- och skvallerjournalistik ska få sådan spridning.

Här svarar SVT Nyheter Jämtland på Lyrans kritik.

Eric Jonasson

ordförande ÖGF Lyran

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons