Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: M går i bredd med SD och ställer grupp mot grupp

Annons

Pär Jönsson, gruppledare för Moderaterna i Östersund, vill fortsätta diskussionen om den integrationsöverenskommelse som Centerpartiet och Liberalerna gjort med Socialdemokraterna.

Han gör det genom att kraftfullt svartmåla Östersunds kommuns skol- och förskoleverksamhet liksom kommunens bostadssituation.

Med detta som grund argumenterar Pär Jönsson mot den nyinflyttning vi just nu har till Östersund, och hävdar att den är för dyr och att den innebär att ”flyktingar” går före i kön till förskolan och bostadskön.

Debatt: Det kostar att ta emot fler flyktingar (22 november)

C och L tycker att det är djupt olyckligt att M nu går i bredd med SD och ställer grupp mot grupp i Östersund. Det, om något, är att äventyra den sammanhållning i Östersunds kommun som Pär Jönsson talar om.

Fakta är att det förslag som M numer driver, att kommunen enbart ska ta emot de flyktingar som regeringen tilldelar oss, 115 personer i år, helt enkelt inte är praktiskt genomförbart.

Alla, även M, vet att det kommer så kallade egenbosättare och anhöriginvandring utöver detta. Och det kan inte en kommun säga nej till. Det finns inga kommunala gränskontroller.

Fakta är att de totalt cirka 300 personer som det kommer att röra sig om per år, samtliga är människor med uppehållstillstånd i Sverige. När de kommer och vill bosätta sig i Östersund har de samma rätt som alla andra att kalla sig för östersundare.

Vårt jobb som politiker är då inte att skuldbelägga dem för att de vill flytta hit, utan att praktiskt så snabbt som möjligt se till att de kommer in i vårt samhälle och börja bidra till vår gemensamma välfärd som skattebetalare och arbetskraft. Vi både behöver och önskar ju inflyttningen.

C och L i Östersund blundar inte för de utmaningar som finns i integrationen. Det är inte och kommer inte att vara problemfritt. Det är därför vi gjort en överenskommelse som innebär att vi skaffar oss redskap och långsiktig planering för att lösa de utmaningarna och problemen.

Vi konstaterar att den inställning till integrationen som vi redovisar har ett stöd av majoriteten i fullmäktige och i Alliansen, och att det är rimligt att den kommer till uttryck, trots att Alliansens ledande parti och person har en annan uppfattning.

Och som vår slutreplik i den här debatten: Vi tror att överenskommelsen stärker Alliansens möjligheter att gå samlat till val 2018 eftersom det vore uteslutet för C och L att gå till val i bredd med SD.

Bosse Svensson (C)

Pär Löfstrand (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons