Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: M: Samarbete mellan polis och militär är nödvändigt

Annons

Antalet utanförskapsområden blir allt fler i Sverige. I dessa områden upplever polisen allt större problem med att upprätthålla lag och ordning. För att avlasta polisen som är hårt ansatt i dagsläget, föreslår vi därför att militären ska kunna utföra vissa polisiära uppgifter.

Södra Rosengård, Tensta, Rinkeby, Biskopsgården, Tjärna ängar – listan över antalet utanförskapsområden i Sverige kan göras lång. Dessa områden utmärks av hög arbetslöshet, högt bidragsberoende. Och framför allt: hög brottslighet. Under lång tid har kriminaliteten vunnit mark och rättsväsendet trätt tillbaka. De som får betala priset för denna utveckling är givetvis främst invånarna som bor i dessa områden.

Uppgiften att stoppa denna utveckling ligger primärt på polisen. Men polisen befinner sig just nu i en krävande omorganisation som utsätter myndigheten för stora påfrestningar. Missnöjet bland de anställda är stort och historiskt många har valt att sluta till följd av deras ansträngda arbetssituation. Myndigheten går på knäna samtidigt som kriminaliteten breder ut sig. Situationen är ohållbar.

För att avlasta polisen och stoppa kriminalitetens utbredning föreslår vi därför att militären under polisens ledning ska kunna utföra vissa polisiära uppgifter. Exempel på uppgifter skulle kunna vara bevakning och upprätthållande av allmän ordning. Såväl militärpolisen som FN-utbildad militär är tränade för liknande uppgifter, fast under andra omständigheter och arbetsförhållanden. Med kompletterande polisiär utbildning skulle de således vara lämpade för liknande uppgifter i Sverige. Det är dock viktigt att återigen understryka att det alltid är polisen som ska leda verksamheten.

Vårt grannland Danmark har man valt att låta polis och militär samarbeta. I september i år kommer de första av flera danska militärer att genomgå en kortare polisiär utbildning med inriktning på i första hand gränskontroll och bevakningsuppdrag. Allt för att avlasta polisen, som är hårt belastad av gängkriminaliteten i landet.

Slutligen vill vi poängtera att detta förslag inte är ett alternativ till att vi behöver fler poliser i Sverige, vilket är ett obestridbart faktum. Sverige behöver fler poliser och Sveriges poliser behöver högre löner och bättre arbetsvillkor. Men i vissa exceptionella situationer behöver de även hjälp och stöd från andra delar av samhället. Detta stöd behövs så snart som möjligt. Alla samhällets resurser behöver mobiliseras för att bekämpa den växande kriminaliteten. 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons