Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: M: Svensk polis behöver en nystart

/

Annons

Många ställer sig frågan om polisen klarar av att leverera trygghet till medborgarna och utreda brott. Frågan ställs dessvärre med rätta och tyder på att polisen och rikspolischefen faktiskt inte klarar av sitt uppdrag.

Enligt en Sifo-undersökning anser 68 procent av svenskarna att lag och ordning sköts på ett felaktigt sätt. Uppklarningsprocenten är den lägsta på 16 år, och alla 7 polisregioner visar på försämrade utredningsresultat under 2016.

Många poliser vittnar också om en bristande organisation och styrning med en rikspolischef utan förtroende inom kåren.

Nyligen hävdade chefsåklagare Ola Sjöstrand i Malmö att utredningsverksamheten har klappat ihop. Han konstaterar att polisen i region Syd inte hinner med de mest grundläggande utredningsåtgärderna.

Situationen i Malmö har eskalerat så pass att regionpolischefen vill medla mellan gängen för att få stopp på skjutningarna. Om det blev verklighet skulle det innebära att de kriminella vinner striden om lag och ordning.

Dessvärre är situationen i region Syd är inte unik. Svensk polis har stora problem. Exemplen på en polisorganisation som fått punktering är många. Svensk lag måste gälla och upprätthållas oavsett var i Sverige man bor, vilket inte alltid är fallet.

Utanför Sveg fick två gårdsägare beskedet från polisen att de inte hade möjlighet att ingripa vid ett pågående inbrott. Ägarna bestämde sig då för att själva agera och låsa in tjuvarna så att polisen kunde hämta dem senare när de hade tid.

Ytterligare ett exempel var då en 63-årig man blev mördad i Enköping. Den misstänkte gärningsmannen knackade på hos en bekant som snabbt fattade misstankar om att någonting var fel. Kvinnan försökte larma polisen som inte hade någon bil att skicka. Samtidigt låg den 63-åriga mannen mördad i sitt hem.

Dessa exempel är oacceptabla och visar tydligt att det är dags för regeringen att agera. När polisen inte har tillräckliga resurser för att rycka ut vid pågående brott är det uppenbart att någonting måste göras och det behöver göras nu.

Moderaterna har lagt många förslag kring polisen och fått riksdagen att göra tillkännagivanden till regeringen. Utmaningarna är många och det duger inte att följa utvecklingen som regeringen ofta säger sig göra.

Vi måste återupprätta polisens förmåga att klara av sitt uppdrag. Frågan är bara – när kommer regeringen och inrikesminister Anders Ygeman att inse det?

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot Jämtlands län

Beatrice Ask (M)

ordförande riksdagens justitieutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons