Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Medborgarna är beredda att vara med och förändra

Annons

Kommer ni ihåg civiliminister Ardalan Shekarabis (S) ostoppbara regionreform? Plötsligt känns den så avlägsen. Den länge frammanade illusionen sprack i sina sömmar.

Tack alla som var med och stödde Folkinitiativet Rösta om Stornorrland. Grattis till den svenska demokratin.

Vi måste påminna om bakgrunden till det rekordengagemang som på tre veckor fick mer än en femtedel av medborgarna att skriva under kravet på en folkomröstning. Regionråd och ministrar tänkte tvinga fram ett Stornorrland utan att ge medborgarna möjlighet att säga sin mening.

I dag är saken i nytt ljus. Det enda som återstår av regeringens planer är det falskt klingande ekot av civilministerns uttalande om Stureplansperspektiv.

Vissa lokala politiker, som i början av året kritiserade en storregion som de påstod oundviklig, ägnar sig numera åt att hylla idén men påstå sig förhindrade att driva den vidare.

En folkomröstning om Stornorrland är fortfarande möjlig. Ärendet ligger kvar, och under förutsättning att inte två tredjedelar av regionfullmäktige motsätter sig, blir folkomröstningen verklighet.

Vi som låg bakom överlåter dock till regionens politiker att ta beslutet, utan vår påverkan. Vi överger frågan. Vi ser det som meningslöst att fortsätta föra en talan för 21 000 personer som skrev under ett krav under radikalt andra förutsättningar än dagens.

Dessutom är våra personliga åsikter att det i nuläget finns angelägnare politiska frågor att ägna tiden åt, med full respekt för dem som ännu önskar en folkomröstning.

En annan faktor bakom vårt beslut är att regionföreträdarna valt att, genom en snäv legalistisk tolkning, försöka begränsa inflytandet för oss initiativtagare. Så länge frågan har varit aktuell har vi sökt bevaka våra intressen, men det vore gagnlöst att ta strid för en partsrätt som endast kan användas för att dra tillbaka ärendet.

Trots att vi nu halar fanan så vill vi inte se detta som ett slut. När vi samlade argumenten för en folkomröstning lyfte vi fram att det är dåligt om man inte har folk med sig i stora förändringar. Då finns ingen demokratisk legitimitet. Det är en dålig start på allt.

Vi tycker att folkinitiativet har blivit en bra start på allt. Vi som skrev under har visat, att för den som inte redan bestämt sig på förhand att inte lyssna, så finns legitimitet att hämta hos folket.

Vi har visat att medborgarna är beredda att vara med och förändra. Andra demokratiska rekord väntar på att slås.

Mattias Warg, Anna Olofsson Frestadius, Kjell-Ove Wiklund

Folkinitiativet Rösta om Stornorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons