Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Medierna vinklade och utelämnade fakta om ändrad nyårsmeny

/

Annons

När media utelämnar eller vinklar fakta i stället för en nyanserad helhet så att bilden som förmedlas ger stora rubriker som bidrar till aggression och rädsla i samhället, blir jag ledsen, arg och frustrerad.

Jag är förvisso inte journalist och förstår kanske inte bevekelsegrunderna för en del texter som publiceras. Men om jag förstått Bill Kovach och Tom Rosenstiel rätt i boken "The elements of journalism", så finns det tio grunder journalister bör förhålla sig till för att upprätthålla journalistikens roll som informationskälla.

De tre första beskrivs så här: "Den första förpliktelsen är sanningen, den första lojaliteten är medborgarna och journalistens uppdrag är verifiering".

Låt oss betrakta ÖP, LT, Aftonbladet med flera mediers rapportering om nyårsmaten på äldreboendet i Krokom i skenet av det.

Att det serverades korv med bröd alternativt mos i stället för korvgryta under nyårskvällen är oemotsägligt, och för detta har också personalen bett om ursäkt och förklarat varför.

Att det serverades en trerätterslunch är också ett obestridligt faktum. Just därför planerades den lättare måltiden på kvällen. Inte många orkar äta två trerättersmåltider samma dag.

Lunchen bestod av bubbel och tilltugg, älgfärsbiffar med potatisgratäng och rödvinssås samt pannacotta, allt fint uppdukat på långbord med vita dukar. Att morgonen dessutom startade med en finare frukost för att välkomna nyåret är även det enkelt att ta reda på.

Vad rapporterade ovanstående medier om tro? Jo just det, korv med bröd serverades på kvällen. Inte ett ord om övriga måltider eller inramning, inte en intervju med boende eller anhöriga på plats.

I stället kablas en bild ut över hela Sverige att i Krokoms kommun misshandlar man de äldre så till den milda grad att de enbart serveras korv med bröd på nyårsafton.

Då ställer jag mig frågan utifrån Kovach-Rosenstiels tre första grunder: Är helheten sanningen, eller är valda delar av helheten sanningen? Bedöm själva.

Är den hatiska diskussion som uppkom på Facebook, de utskällningar och hot som hårt arbetande personal fick utstå och den rädsla som många anhöriga obefogat känner utifrån sina släktingars välmående, förenat med medborgarlojalitet?

Och har redaktionerna verifierat uppgifterna kring hur dagen och kvällen upplevdes genom att fråga de som bor där? Bedöm själva.

Det är enormt viktigt att media granskar myndigheter och makthavare, men lika viktigt är att det görs seriöst och att fakta värderas och verifieras.

Vi är inte på något sätt felfria i Krokoms kommun. Det är ingen annan myndighet eller för den skull tidningsredaktion heller. Jag vill bara mana till besinning när det gäller att oöverlagt spegla en liten del i stället för att gå till botten med vad som egentligen hänt innan publicering. Eller ska jag förstå det som att helheten är ointressant?

Äldreboendet fick för övrigt besök av P4 Jämtland som bemödade sig ta reda på vad de boende och deras anhöriga tyckte om maten och nyårsafton. Ett undantag som jag bara kan applådera.

Jonas Törngren

kommundirektör Krokoms kommun

SVAR FRÅN ÖP:

Krokoms kommun beklagade själv att nyårsmiddagen på äldreboendet bestå av varmkorv med bröd eller mos. Pressmeddelandet kom till ÖP:s redaktion och vi rapporterade under rubriken "Äldre serverades korv med bröd på nyårsafton".

Kommunens rubrik på sitt pressmeddelande var för övrigt mer detaljerad: "Olyckliga omständigheter ledde till torftig nyårsmiddag för äldre".

I vår första artikel fanns en felaktighet kring vilken maträtt som skulle ha serverats till middag vilket vi rättade. Därefter skrev ÖP flera artiklar med mer detaljer om olika måltider och kommentarer till varmkorvsmiddagen:

Kritiken mot nyårsmiddagen kom från personalen – inte de boende: "Det är olyckligt om man tittar på all fin mat som de fått" (3 januari)

Vänsterpartiet bedrövade över nyårsmiddagen på äldreboendet: Det är inte okej att servera korv med bröd (2 januari)

Äldre serverades korv med bröd på nyårsafton – nu ber kommunen om ursäkt (2 januari)

ÖP har berättat sakligt och korrekt om Blomstergården. Andra mediers rapportering och reaktioner i sociala medier får stå för respektive avsändare.

Maria Immefors

nyhetschef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons