Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Mer statlig verksamhet kan placeras i Jämtland

Annons

Öppet brev till civilminister Ardalan Shekarabi (S)

Den S-ledda regeringen och civilministern har nu aviserat och börjat genomföra omlokalisering av statliga verk och myndigheter. Något vi välkomnar och ser positivt på.

Klyftan mellan stad och land måste slutas, och att tillgodose god statlig service och närvaro i hela landet är en viktig pusselbit.

Den parlamentariska landsbygdskommittén är också den inne på samma spår. 10 000 statliga jobb bör omlokaliseras säger kommittén och de bör förläggas i andra regioner än Stockholmsregionen.

Mellan åren 2008 och 2014 har andelen statliga arbetstillfällen ökat som mest i Stockholmsregionen medan de minskat som mest i orter med färre än 10 000 invånare. 70 procent av de statliga jobben ligger i orter med fler än 50 000 invånare.

Att den S-ledda regeringen nu sett problematiken i detta och agerar för att jämna ut skillnaden mellan stad och land är mycket positivt.

I Jämtlands län har vi tidigare sett lyckade etableringar av statliga verk och myndigheter. Till exempel kan vi se statens servicecenters etablering på Frösön, där kompetensförsörjningen varit god och verksamheten effektiv.

I Jämtlands län har vi också ett starkt och diversifierat näringsliv som sysselsätter människor i flertalet branscher.

Tack vare detta har Jämtlands län en hög förvärvsfrekvens, men vi kan trots det se att vi har en väldigt låg skattekraft. Här ser vi behovet av fler högkvalificerade yrken och fler statliga arbetstillfällen.

Därför efterlyser vi en dialog med civilminister Ardalan Shekarabi för att diskutera vilka statliga arbetstillfällen, verk och myndigheter som skulle kunna vara lämpliga att placera i Jämtlands län.

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagsledamot

Ann-Marie Johansson (S)

regionstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons