Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Mjölkpriset är på rätt väg

Annons

I fredags meddelade Arla att man höjer mjölkpriset till oss Arlabönder med nästan 19 öre. Sedan augusti har Arla därmed höjt priset med totalt 69 öre och för första gången på två år är priset över 3 kronor per kilo. Inte tillräckligt, men till vår glädje definitivt på rätt väg.

När priset sjönk 2015–2016 skrevs det väldigt mycket negativt om Arla i pressen. Nu när priset går upp så hade jag hoppats på mer positiva omdömen, men det är nästan tyst. Varför?

För mig som mjölkproducent är varje höjning av mjölkpriset en överlevnadsfråga. Ett långsiktigt hållbart mjölkpris är en förutsättning för det viktiga arbete vi mjölkbönder gör för länet och vårt landskap.

Här i Jämtland är vi 117 Arlabönder, och 9 av 10 jämtländska mjölkbönder är med i Arla. När vi träffar konsumenter är det positiva tongångar och folk i allmänhet uppskattar oss och våra produkter.

I media är bilden annorlunda. Där vill man gärna framställa vårt kooperativ som orsak till allt från landsbygdsdöden till den globala mjölkkrisen. Det är en felaktig och orättvis bild. Många, tyvärr även journalister och politiker, vet för lite om hur Arla, mejeribranschen och marknaden fungerar.

Mejeribranschen avreglerades på 1980- och -90-talen, och när Sverige gick med i EU blev vi en del av en global marknad. Konkurrensen i mejerikyldiskarna ökade kraftigt och i dag är mer än 50 procent av all ost och yoghurt som vi svenskar äter importerad.

För att kunna överleva på en avreglerad mejerimarknad insåg vi Arlabönder att vårt företag måste utvecklas. Det var därför vi år 2000 gick ihop med danska MD Foods och skapade Arla Foods.

Nu är vi 12 000 mjölkproducenter i norra Europa som äger Arla, varav 3 000 av oss finns här i Sverige. Vi är Nordens största livsmedelsföretag och världens största producent av ekologiska mejeriprodukter. Men det lokala och svenska är vår grund än i dag!

Mycket av vår styrka kommer från vår storlek. Det är också tack vare den som vi kan satsa på att utveckla och erbjuda hundratals olika mejeriprodukter. Handeln och våra konkurrenter hade hellre sett att vi var splittrade i många små mejerier. Men då hade vi tappat det som gör Arla så värdefullt.

Oavsett hur mycket mjölk en Arlabonde väljer att producera så hämtar Arla varje liter. Men all mjölk som Arla hämtar går inte att sälja i Sverige, bland annat på grund av handelns stora mejeriimport. Överskottet exporterar Arla.

Världsmarknaden har under en längre period haft väldigt låga priser för att det finns för mycket mjölk. Nu vänder marknaden uppåt igen, och tack vare att vi säljer en del av vår mjölk globalt har Arla på kort tid kunnat höja mjölkpriset mer än något annat svenskt mejeri. Hela höjningen, och allt Arla tjänar, betalas ut till oss bönder.

Det som styr priset är utbud och efterfrågan och vad handeln vill betala för vår mjölk. I slutändan är det konsumenten som bestämmer, vilket vi har stor respekt för. Därför är det viktigt för mig att fler ska känna till hur mjölkmarknaden och prissättningen fungerar.

Håkan Nilsson

kretsordförande Arla Jämtlands mjölkbönder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons