Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: MP: Märkligt att lägga ned Bussgods

Annons

Regeringen presenterade i veckan en budgetsatsning för jobb och utveckling i hela landet om totalt 1,2 miljarder kronor. Det är pengar som bland annat ska gå till infrastruktur, företagande och service i de delar av landet som står inför utmaningar vad gäller utveckling och tillväxt.

För oss som bor i Jämtland Härjedalen är det ett välkommet besked, som tydligt visar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regering ser och agerar att hela landet ska leva.

Det är därför för oss i Miljöpartiet märkligt och känns beklämmande att den politiska majoriteten i Region Jämtland Härjedalen, med Socialdemokraterna i spetsen, utan konsekvensanalys för hur det påverkar dem som bor och verkar i vårt län, föreslår att lägga ned Bussgods verksamhet i regionen.

Det står i en stark kontrast till det arbete som regeringen nu gör för att säkerställa god service, goda levnadsvillkor och positiv utveckling i hela landet.

Miljöpartiet skulle i stället hellre se framför allt två åtgärder för att ge Bussgods bättre förutsättningar för en långsiktig och positiv utveckling:

1. Fortsätta arbetet med att bilda en gemensam bussgodsorganisation tillsammans med de övriga tre norra landstingen. Tillsammans delar vi liknande utmaningar, samtidigt som vi i Jämtland skulle ha mycket att vinna på att få ta del av den kompetens som finns inom Bussgods i Norrbotten och Västerbotten.

Att gå ihop skulle vara ett bra steg för att skapa ett långsiktigt och sammanhållande transportsystem i Norra Sverige.

2. I större utsträckning använda Bussgods för Region Jämtland Härjedalens interna transporter. Landstingen i Västernorrland och Norrbotten använder i betydligt högre grad Bussgods för sina interna transporter än vad vi i Jämtland Härjedalen gör, där vi i stället använder egna transporter.

Att se över nätet och mer tydligt samordna transporter skulle skapa ett betydligt bättre underlag för Bussgods verksamhet. Det är dessutom sunt förnuft att försöka minska antalet parallella transporter.

Anton Nordqvist (MP)

ledamot regionstyrelsen

Anna Hildebrand (MP)

distriktsordförande Miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons