Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: När ska Krokom börja främja lokalproducerad mat?

Annons

I Krokoms kommun arbetar 13 procent av invånarna direkt med gröna näringen och nästan var femte indirekt. Många av dessa gröna näringar är företagare inom kött, mjölk, ägg, grönsaker, med mera.

Flera andra kommuner springer ifrån Krokom när det gäller lokalproducerade råvaror i de kommunala köken.

Jag såg möjligheten redan 2012 för kommuner att arbeta närmare Torsta AB i frågan. Torsta har ett naturbruksgymnasium som arrenderar och hyr av Krokoms kommun. Ett gymnasium som Krokom indirekt genom Jämtlands Gymnasieförbund är delägare i.

Där finns chansen att arbeta kreativt för att kunna testa på att faktiskt kringgå några av de stelbenta tröga regelsystemen som lagen om offentlig upphandling kan innebära för paragrafryttare, eller för dem som är okunniga om förhållandet mellan lagen och lokalproducentens möjligheter att svara på anbud.

Torsta AB har försökt att hitta kreativa lösningar för att öka omsättningar för producenter i länet och har även visat vägen genom exempelvis möjligheter att kunna hyra får och därigenom får kunden kött, ull, med mera.

Kan Krokoms kommun hyra kor på liknande sätt? Den frågan borde ha utretts och genomförts för länge sedan. Torsta AB kanske kan hjälpa er?

Härjedalen är ett lysande exempel där man arbetat politiskt för att främja lokalproducenter. Där kanske man förstår allvaret då antalet producenter inte direkt utvecklas i rätt riktning.

Härjedalen har invånare som engagerar sig på flera sätt för att stötta bönderna. Det kommer att visa sig positivt, det är jag övertygad om. Krokom behöver kanske inte kopiera Härjedalen rakt av, men det finns möjligheter. Kan de så kan vi!

När ska Krokom ta sig i kragen och börja ta ansvar på riktigt för sina producenter? Att ta ansvar för sin ekonomi är inte motsägelsefullt när det gäller lokalproducerad mat. I dag finns det inte ens målsättningar för lokalproducerat.

Jag har lämnat öppet mål för att ni politiker ska kunna ta beslut i frågan genom mitt medborgarförslag. I tidigare debatter har jag föreslagit att Krokom i första hand skapar målsättningar för lokalproducerad mat, innan man tänker på målsättningar för exempelvis ekologiskt och krav.

Jag har lämnat medborgarförslag om att arbeta långsiktigt och aktivt för att i större utsträckning kunna servera lokalproducerat. Ett beslut i positiv riktning kommer att gynna hela kommunen.

Medborgarförslaget är så enkelt att det borde råda politisk enighet och det lämnar öppet för er att själva fastställa och sätta målen.

Ett positivt svar innebär tre positiva effekter i ett enda enkelt beslut. Medborgaren får äta kvalitetsmat, producenterna får ökad omsättning och har möjlighet att anställa fler eller utveckla sitt företag, och kommunen kommer att få ökade skatteintäkter, glada medborgare och stolthet över sina beslut.

Eva-Lena Blom

bonde och ideellt engagerad i nya lokala partiet Jämtlands Väl, Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons