Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Norrland måste få del av exportintäkterna

Annons

Region Jämtland Härjedalen och de tre nordligaste landstingen brottas med ekonomiska problem, då intäkterna är otillräckliga i förhållande till kostnaderna, för vård, omsorg, önskade utvecklingsprojekt och investeringar

Oavsett var vi bor i landet har vi rätt till en likvärdig kvalitet i vården och samhällsservicen, men minskande skatteintäkter på grund av urbaniseringen har satt gränser för vad som är möjligt.

De stora exportintäkter som vattenkraft, skogs-, gruv- och stålindustri tillfört landet i sekler har Norrland inte fått del av. Sveriges exportintäkter har använts för att utveckla befolkningscentrum där Stockholm kapat åt sig den största kakan.

Häromdagen kom nyheten att cirka 10 000 statliga jobb ska flyttas från Stockholm. Varför inte flytta alla myndigheter och de statliga verken från Stockholm?

Vi har 400 myndigheter med 200 000 anställda i Sverige. De flesta finns i Stockholm. Lägg därtill huvudkontor för Vattenfall, skogsindustrin, gruv- och stålindustrin.

Det handlar om miljarder årligen i skatteintäkter som hamnar i Stockholm och inte i Norrland där råvaran finns och produktionen sker. När inser regering och riksdag att det är dags att börja återbetala skuldberget? Arbetet med att kompensera för alla ekonomiska värden som Norrland tillhandahållit övriga landet måste ske snarast!

Det kan anses vara stora samlade underskott inom landstingen i Norrland och Region JH men enbart ombyggnad av Slussen i Stockholm beräknas kosta 12 miljarder kronor. Det skulle räcka 12–15 gånger för att täcka de årliga underskotten inom Region JH och landstingen i Norrland.

Ombyggnad av Slussen görs för att underlätta för trafiken samtidigt som trängselskatt införts för att minska trafiken i Stockholms innerstad. Var finns logiken?

Resurser måste fördelas på ett rättvist och jämlikt sätt för att inte öka spänningarna i samhället. Det är inte jämlikt att satsa flera hundra miljarder på höghastighetståg längs vissa järnvägsstråk samtidigt som andra delar av landet får finna sig i sänkt hastighet ned till 40 km/tim, på vissa järnvägssträckor, på grund av eftersatt underhåll.

Våra folkvalda politiker, oavsett partifärg, kan och ska påverka regering och riksdag för att få en rättvis fördelning av skattemedel baserat på den samhällsnytta som Norrland tillför övriga landet.

Befolkningen i Norrland kan hjälpa till att ge politikerna tyngd bakom kraven. Det bevisar senaste tidens debatt om regionbildning.

Sveneric Ericsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons