Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Omvärlden måste visa solidaritet med Vitryssland

/

Annons

Den 11 september var det val i Vitryssland (Belarus). Valet i det land som brukar kallas Europas sista diktatur präglades av utbrett fusk. I dagarna reser jag därför dit tillsammans med en delegation från Europaparlamentet för att bilda mig en uppfattning om situationen.

Övertrampen mot de mänskliga rättigheterna och bristen på demokrati måste uppmärksammas.

I drygt 20 år har president Aleksandr Lukasjenko styrt landet med järnhand. I den forna Sovjetstaten är förföljelser av journalister, minoriteter och oppositionspolitiker en del av vardagen.

Det handlar om telefonavlyssning, frihetsberövanden, husrannsakan och hot om att förlora sitt arbete eller studieplats. Detta för att kväsa kritik mot den vitryska regimen. Det är inte värdigt ett europeiskt land 2016.

Tyvärr visade parlamentsvalet i år inga större tecken på förbättring. Organisationen OSSE konstaterade inför valet att det saknade visibilitet, vilket innebar att väljarna inte hade tillräckligt med information.

Valet fördömdes sedan av oppositionen och internationella oberoende observatörer betecknar det som icke-fritt, bland annat då det fanns stora risker att personer kunde rösta flera gånger.

Rapporter från vallokaler har också konstaterat fusk med röstlistor och bristande insyn i valprocessen.

Trots den politiska situationen lyckades representanter från oppositionen för första gången på 20 år ta 2 av totalt 110 platser i parlamentet.

Utvecklingen kan verka hoppfull men bedömare menar att myndigheterna med Lukasjenko i spetsen har organiserat valet på detta sätt för att bemöta kritik och krav på demokratiska reformer. Troligtvis kommer allt att återgå till det normala.

Valet kan helt enkelt ses som ett spel för galleriet. Lukasjenko och hans regim inte vill riskera ett återinförande av de sanktioner som EU lättade på förra året som ett sätt att närma sig Vitryssland/Belarus och främja demokratisk utveckling i landet.

Tyvärr vittnar årets parlamentsval om att vare sig morot eller piska från omvärlden verkar ha gett några större effekter på den politiska utvecklingen i landet.

Förändringen mot ett mer demokratiskt samhälle måste därför ske underifrån med hjälp av ett starkt civilsamhälle där människor fritt och öppet kan framföra sin åsikt utan att riskera att bli straffade för det.

Människor måste kunna organisera sig i fackföreningar för att få bättre villkor på sina arbetsplatser, vara medlem i olika politiska partier och yttrandefriheten ska respekteras.

Jag är övertygad om att ett välfungerande civilsamhälle är avgörande för ett skifte mot ett öppnare och mer demokratiskt land.

Nu är det mycket viktigt att EU upprättar en fungerande dialog, både med civilsamhällets organisationer och regimen för att stödja den politiska utvecklingen i landet.

Under min resa till Vitryssland kommer jag träffa representanter från alla delar av samhället. Jag ska försöka göra det jag kan för att bidra till att belysa den svåra politiska situationen.

För det är uppmärksamhet som krävs, annars kan diktaturen i Vitryssland fortsätta verka i det tysta.

Omvärlden och särskilt vi som är demokratiskt valda politiker måste visa solidaritet med folket i landet och verka för en demokratisk utveckling.

Jens Nilsson (S)

europaparlamentariker och ledamot i delegationen för förbindelser med Belarus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons