Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Orimlig situation när allt fler läkarintyg underkänns

Annons

"Varför reagerar inte läkarna mot Försäkringskassan (FK)?" Den här frågan har alla läkare fått från en upprörd bloggare. Men det är just vad vi gör! Inte bara enskilda personer utan också Läkarförbundet!

”Läkarna låter sina diagnoser ifrågasättas av personer som ingen medicinsk utbildning har. En diagnos är plötsligt inte en diagnos, en läkares rekommendation ses som ett vagt förslag. Vad ger det för signaler? Ska vi gå till FK i stället för hälsocentralen? Vem ska vi lita på?” frågar bloggaren.

FK arbetar på ett nytt sätt genom att prioritera arbetsförmåga i stället för diagnos och arbetsförmåga. Efter 180 dagar ska du kunna ta vilket jobb som helst i hela landet om du till exempel har 25 procents arbetsförmåga.

Skälet är två kammarrättsdomar som visar att FK arbetat fel tidigare. Det får nu de sjuka betala för genom att pengar inte betalas ut så länge ärendet utreds. Detta leder till förfrågningar till läkarna in absurdum.

Många sjuka personer som fått sina intyg underkända eller ersättningar indragna, ringer förtvivlade och vill ha tid till läkare för en ny bedömning. Situationen är orimlig. Tiderna på läkarmottagningarna blir färre på grund av detta och andra sjuka får vänta.

Sjukförsäkringens mål om ekonomisk trygghet när man är sjuk gäller uppenbarligen inte längre. Mina och andra läkares intyg blir underkända eller bedömda som inte tillräckliga i förhållande till de nya krav som ställs.

Vi kan få svara på frågor som: Hur beter sig patienten i rummet? Hur gör den för att resa sig?

Kassan kan också fråga om en person, som genomgått flera arbetslivsrehabiliteringar och fått intyg som säger ”ej arbetsför”, kan arbeta om höjden på arbetsbordet ändras.

Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag som läkare föreställa mig att rätten att få ersättning när man är sjuk skulle ifrågasättas på det sätt som nu sker.

Sjuka människor som skulle behöva vara sjukskrivna går till jobbet, och de är flera än dem som fuskar. Att det fuskas är ett av argumenten från kassan för att regelverket har ändrats.

Det gäller även assistansersättningarna. Patienterna ska inte straffas för att kassan arbetat felaktigt i många år

Oavsett om det är ledningen på FK som beslutat om detta nya arbetssätt eller politikerna, så har det blivit fel.

Helt fel är det också att samtidigt bedriva reklamkampanjer i media om att det är arbetsförmågan som ska bedömas. Det blir ett slag i ansiktet på patienterna som kan få vänta upp till ett halvår på att få sjukersättning.

Det blir ett slag i ansiktet på oss läkare som måste hänvisa sjuka till att begära försörjningsstöd.

Dessutom – det tar längre tid att bli frisk om ekonomiska problem och misstroenden läggs på den som redan är försvagad av sjukdom!

Planering, utbildning och samarbete mellan sjukvården och FK hade varit ett bättre vägval.

Margaretha Lööf-Johanson

specialist i allmänmedicin med medicinskt ledningsuppdrag vid Brunflo hälsocentral

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons