Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Östersundshem bidrar till att bygga Östersund

Annons

Östersunds kommuns målsättning är 65 000 innevånare 2025. För att klara det behövs cirka 3 300 nya bostäder. Det förväntas att Östersundshem bygger hälften av dessa bostäder, ungefär 1 650 stycken.

Utöver detta behov av nya bostäder har vi en bostadskö på drygt 22 000 personer. Omkring hälften av dem kommer från Östersund, övriga från orter i länet och resten av Sverige.

Det vi hittills byggt har hyrts ut trots att hyrorna blir ganska höga i förhållande till det som byggdes fram till i början av 1990-talet. Därefter byggdes i stort sett inget, så att det är gap mellan hyrorna nu och då är en självklarhet.

Att bygga hyresrätter är att bygga på spekulation. Man vet inte när man bygger hur många lägenheter man kan få uthyrda inom rimlig tid. Vi använder oss därför av försiktighetsprincipen när vi bygger hyresrätter. Vi kalkylerar med att det kan ta upp till tre år innan allt i ett hus är uthyrt.

Att bygga bostadsrätter görs med minimerad ekonomisk risk. Innan byggandet påbörjas är som regel minst 50 procent av lägenheterna sålda.

Byggande som är färdigt:

• Fagerskrapan 56 hyresrätter, alla uthyrda

• Jägarvallen på Stadsdel Norr, 63 rad-/kedjehus, äganderätt, alla sålda

• studentbostäder på Stadsdel Norr, 28 mindre hyresrätter, alla uthyrda

• trygghetsboende Stadsdel Norr, 34 hyresrätter, alla uthyrda

Byggande som pågår:

• Punkthus Remonthagen, 4 hus med 8 våningar, 148 hyresrätter. Första huset klart, alla lägenheter uthyrda. För andra huset pågår uthyrning, inflyttning slutet av november. Tredje huset inflyttning februari–mars 2017, fjärde huset inflyttning maj–juni.

• Punkthus Tallåsen, 3 hus med 8 våningar, 97 hyresrätter. Första huset inflyttning preliminärt juni 2017, övriga därefter med cirka två månaders mellanrum.

• Attefallhus, 100 stycken, hyresrätter. Byggande och inflyttning sker löpande, alla färdiga februari–mars 2017.

• Bostadsrätter Tallåsen, 48 lägenheter, byggstart 17 oktober. 45 är reserverade. Inflyttning november 2017.

Byggande under planering:

• Remonthagen främre delen, äldreboende om cirka 100 lägenheter. När byggandet ska påbörjas är inte bestämt, inte heller om det bli hyres- eller bostadsrätter.

• Remonthagen bortre delen, 32 kedjehus, äganderätt, ska alltså säljas. Byggstart inte bestämd.

• Brunflo och Lit. Vi kommer allt närmare i att engagera oss i dessa orter. Vid kommande sammanträde ska byggande på dessa orter diskuteras.

Östersundshem bidrar till att bygga Östersund, helt i enlighet med det uppdrag vi fått av vår ägare, Östersunds Kommun.

Det framförs från och till att vi måste bygga billigare, vilket är lättare sagt är gjort. Vi planerar de hus vi bygger med god kvalitet, ingen lyx, men bra och hållbar kvalitet. Det vi bygger ska vara hållbara bostäder för många generationer framåt.

Allt byggande planeras och beslutas i styrelsen och styrelsen är alltid enig om färdriktningen.

Tord Andnor

ordförande Östersundshem.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons