Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Polisens olyckliga uttalanden blir ytterligare en kränkning

Annons

Öppet brev till Östersunds kommun och polisen:

Det senaste halvåret har polisen i Östersund gjort flera olyckliga uttalanden angående olika former av övergrepp mot kvinnor.

Nu senast motiverade en enskild polis att en utredning läggs ner utifrån kvinnornas bröststorlek.

Nyhetsartikel: Polisen i Östersund kritiseras för uttalande om "gigantiska bröst" (23 augusti)

Under våren uppmanade polischefen kvinnor att stanna inne under dygnets mörka timmar, eller åtminstone inte vistas ute ensamma.

Nyhetsartikel: Färre överfall i Östersund men polisen manar kvinnor till fortsatt försiktighet (31 mars)

Det här kan upplevas som att polisen anser att kvinnor ska ta ansvar för vad män gör mot dem, och att det är kvinnans kropp, utseende, klädsel och berusningsgrad som påverkar om ett brott anses ha begåtts.

Som det senaste fallet tydligt visar verkar det gälla olika regler för män och kvinnor; gärningsmän ursäktas av polisen på grund av berusning, medan kvinnor som trakasserats får svårare att bli trodda om de varit berusade.

Att polisen gör den här typen av uttalanden är olyckligt på flera sätt. Det är ytterligare en kränkning mot de kvinnor som utsätts för trakasserier, när utredningen läggs ner med hänvisning till bröstens storlek.

Det kan i förlängningen innebära att kvinnor avstår från att anmäla övergrep då de inte litar på polisens agerande. Det förstärker en våldtäktskultur som vi lever i, och som polisen i stället borde agera mot.

Vi önskar att polisen tar det här på allvar och behandlar det som en del av rådande kultur inom sin kår, inte bara som enskilda polisers uttalande. Det krävs utbildning och träning för att komma till rätta med detta.

Vi önskar även att kommunen är med och påverkar polisen. Det är olyckligt att det är i dessa sammanhang som Östersund syns och hörs i riksmedia, vilket gör att det ligger i kommunens intresse att påverka polisens arbete med den här typen av frågor.

Krönika: Elin Olofsson: Snipp, snapp, snut – en saga om gigantiska … näsor (24 augusti)

Vi uppmanar polisen och kommunen att bjuda in Östersunds kvinnor till samtal om hur polisen kan utvecklas och bli bättre på att hantera våld mot kvinnor.

Vi önskar att nästa gång Östersundspolisen figurerar i riksmedia så är det för ett föredömligt arbete med de här frågorna.

Vi är många som med glädje hjälper kommunen och polisen med utveckling, utbildning och andra sorters åtgärder för att få Östersund att kännas som en trygg stad – även för kvinnor.

Ingrid Mårtensson (Fi), Isabell Skog (Fi), Linn Kårelind (Fi), Sofie Hamberg (Fi), Helena Åsadotter Nord (Fi), Ellinor Ottosson (Fi), Monalisa Norman (V), Jessika Svensson (V), Catarina Antán (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons