Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Politikerna blundar för folkopinionen i regionfrågan

Annons

Många jämtar och härjedalingar har aktivt engagerat sig för att bringa klarhet i vad den föreslagna regionbildningen innebär för vårt län. Inte minst visar gensvaret i uppropet för en folkomröstning att frågan engagerar och kräver svar.

Från politiskt håll tycks man blunda för den folkliga opinionen. Att mer än 20 000 personer, som sagt sig stödja kravet på en folkomröstning, till allra största del är emot den föreslagna regionindelningen blundar den politiska majoriteten i regionstyrelsen för.

Inte på någon punkt, och utan respekt för folkviljan, har man lyckats förklara vad upp-sidan skulle vara av att Jämtland och Härjedalen skulle ingå i ett Stornorrland.

Man slänger sig med en massa floskler. Ett vanligt argument i debatten har varit att man inte kan stå utanför, man måste vara med när tåget går. För egen del vill också jag vara med när tåget går, men kliver inte på utan att veta vart.

Efter en förberedande konferens för Stornorrland förklarade Ann-Marie Johansson (S) att det skulle engageras många politiker i organisationen.

Uttalandet är ytterst obegåvat och förvånande på flera sätt. Dels får vi inte större framtida inflytande än vår befolknings andel av alla invånare i en framtida regionbildning, oavsett hur många politiker som engageras. Dels hade jag, och många med mig, trott att en viktig anledning skulle vara att skapa en kompetent och kostnadseffektiv organisation och inte att få flera politiker på avlöningslistan.

En ny regionindelning måste på bästa sätt tillgodose länsbornas behov av sjukvård och övriga samhällstjänster, och inte minst få en folklig förankring.

För att nå detta mål krävs kompetenta politiker som jobbar med frågan. Som majoriteten i regionstyrelsen så här långt hanterat frågan finns det anledning till oro.

I Sveriges Radio P1:s serie "Kluvet land" säger Margareta Winberg angående folkomröstning att hon då ska kavla upp ärmarna och ge sig ut och kampanja och förmedla vad vi vet och alla andra inte vet.

Varför håller man på kunskap som man först nu är beredd att ta fram när motståndet visar sig vara starkt?

Tyvärr har nu också Östersunds kommun sagt ja till att ingå i ett Stornorrland. Här låter AnnSofi Andersson partilinjen gå före Östersunds bästa för ögonen.

Detta är förvånande, då AnnSofi ändå bör ha en eloge för att Östersund är en kommun där mycket positivt händer. Men tro inte att Östersund har något att vinna på att ingå i ett Stornorrland med troligtvis Umeå som regionhuvudstad.

I regionledningen härskar en kultur där man vägrar lyssna till medborgarna och undviker att söka kunskap om för- och nackdelar och erfarenhet från andra länder, samtidigt som man hävdar att fråga om regionbildning är för svår för vanliga medborgare. Man bara häpnar.

Att man lägger pengar på att förbereda för ett Stornorrland utan att det beslutats, samtidigt som man nogsamt låter påpeka att en folkomröstning kostar, enligt Margareta Winberg, 4 miljoner kronor, är inget annat än ett hån emot oss jämtar och härjedalingar.

Här hittar du fler artiklar om storregionen

Bengt Åsengård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons