Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Politikerna lyckades inte förklara fördelarna med Stornorrland

Annons

Regeringens förväntade beslut att lämna Jämtland och Härjedalen utanför ett Stornorrland med fyra län är det enda möjliga beslut som man kan ta.

Inte särskilt förvånande för oss jämtlänningar och härjedalingar, men troligtvis mycket förvånande för de politiker som argumenterat för ett Stornorrland.

Vid olika tillfällen har det hållits informationsmöten där regionivrande politiker på vänsterkanten med stöd av MP försökt beskriva nödvändighet av och fördelar med ett Stornorrland.

Utgångspunkten har varit regiondirektören Björn Erikssons sakliga och neutrala beskrivning av problemen i dag och framtidens utmaningar för länets sjukvård.

När sedan Ann-Marie Johansson (S), MonaLisa Norrman (V), Anna Hildebrand (MP) med flera beskriver nödvändigheten av ett Stornorrland, så lyckas man egentligen inte på någon punkt beskriva varför ett Stornorrland skulle vara den enda lösningen och varför. Allt blir till förhoppningar som man hoppas ska delas av medborgarna och sedan gå i uppfyllelse.

En så stor förändring som det är fråga om kan inte bygga på förhoppningar utan på fakta utifrån genomförda konsekvensanalyser.

Vidare behövs en folklig förankring med ett underifrånperspektiv för att lyckas med den förändring som kommer att bli nödvändig och som vi sannolikt kommer att få leva med under generationer framåt.

Självklart så ska medborgarna få säga sitt i en folkomröstning, gärna i samband med valet 2018.

När regeringen nu beslutar att Jämtland och Härjedalen lämnas utanför Stornorrland går Ann-Marie Johansson ut och kräver att regionmotståndarna ska ha svar på hur region Jämtlands problem ska lösas.

Kravet må i det första tyckas rimligt, men Ann-Marie Johansson kunde själv inte förklara varför ett Stornorrland skulle vara det bästa för länet.

Hon har inte ens kunnat ge något tydligt besked om hur regionens gigantiska underkott ska få sin lösning genom att fyra fattiga län går samman. Återigen redovisas detta som en förhoppning. Detta trots att Johansson har haft frågan på sitt bord under lång tid.

Att vi står inför stora framtida utmaningar förstår vi nog alla, även vi som vänt oss emot att ett Stornorrland skulle vara saliggörande.

Nu gäller det att göra rätt från början. Lyfta blicken, se möjligheter, vidga vyerna och göra ordentliga konsekvensanalyser som inkluderar alla. Detta viktiga arbete kräver insiktsfulla och kompetenta tjänstemän och politiker.

De politiker som så här långt jobbat med frågan kan nu inte annat än uppmanas att ställa sig frågan: Har vi medborgarnas fortsatta förtroende efter detta, och sedan handla med länets bästa för ögonen.

Bengt Åsengård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons