Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Politikerna påtagligt ointresserade av folkomröstningen

Annons

Halloween är slut, men den obehagliga politiska maskeraden fortsätter.

Vi utgör den största demokratirörelsen sedan allmänna rösträttens införande. I sju av tolv län har folket tagit saken i egna händer för att åstadkomma en folkomröstning i regionfrågan. Störst är medborgarengagemanget i Jämtlands län, med det snabbaste folkinitiativet alla kategorier.

Motståndarna till folkomröstningen har sagt oss att storregioner är oundvikliga. Vi har häpnat över deras lögner.

De har sagt att en folkomröstning är olaglig. Vi har fått söka sanningen själva.

De har sagt att de handlar efter sin övertygelse, för våra barn och barnbarns skull. Vi har säkerställt att medborgarna kommer att få pröva olika övertygelser och själva avgöra vad som är bäst för framtida generationer.

Att motsätta sig en folkomröstning är en sak. Att undfly sitt ansvar för att den blir lyckad är något helt annat.

Finns det sådana bland våra ledande politiker i regionen som vill sänka betydelsen av folkomröstningen, för att stärka sin egen position i själva sakfrågan? Vi hoppas att svaret är nej. Tyvärr ser vi oroande tecken.

Trots att det gått över en månad sedan vi lämnade in vårt folkinitiativ, med en uttryckt förhoppning om en löpande dialog, ser vi ännu ingen tillstymmelse till någon lojalitet med demokratin, utöver det som lagens bokstav kräver.

Beredningen av ärendet hoppar vidare från den ena tuvan till den nästa. Vi är utsedda att bevaka processen å 21 000 jämtar och härjedalingars vägnar. Men ointresset för att tala med oss mer än nödvändigt är påtagligt.

Till slut bjöd vi själva in till ett samråd med de olika politiska partierna. Under mötet visade det sig att ingen längre hävdar att en folkomröstning är olaglig. Det är bra. Men detta stöds av svensk lag och behöver inte mer politiskt stöd än vad som funnits bakom folkinitiativet från början.

När det kommer till åtaganden för demokratins principer som sträcker sig utöver vad vi tvingat dem till, så är det stopp hos de partier som motsatt sig folkomröstningen. Här trixar de och trollar, slingrar sig som ormar och skyr ljuset som spöken.

Vi vet att många partimedlemmar och väljare är utleda på denna maskerad bakom hårklyverier och legalism.

Från första dagen har vi klargjort att vi strävar efter att uppnå en allmän respekt för folkomröstningens resultat oavsett vilket det blir. När tänker regionledningen göra motsvarande åtagande?

Särskilt skräckblandade känslor är förknippade med socialdemokraternas många kostymbyten. Sedan förra vintern innebär varje ny årstid att S-politiken angående Stornorrland har iklätt sig ny dräkt.

Nu säger sig en ledande regional företrädare (Ann-Marie Johansson) veta att regeringen, före årsskiftet, ska berätta hur det blir med Stornorrland, och att detta besked kommer att bestämma agerandet regionalt (se länk nedan).

Nyhetsartikel: Hon blir tillförordnad regiondirektör: ”Det är en utmaning” (3 november)

En kvävd nysning från Rosenbad verkar räcka för att byta skepnad än en gång. Så mycket är tydligen övertygelserna och våra barnbarn värda.

Mattias Warg, Anna Olofsson Frestadius, Kjell-Ove Wiklund

Folkinitiativet Rösta om Stornorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons