Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Raljera inte över förslaget att förstärka polisen med militär

Annons

Flera ledarskribenter på olika tidningar var snabbt ute och raljerade på ett trist och överlägset sätt över den motion som lagts fram av Saila Quicklund (M), med stöd av ett 20-tal andra riksdagsmän från Moderaterna, om att även kunna utnyttja Försvarsmaktens kapacitet för att förstärka polisen under exceptionella förhållanden.

Det är en tråkig och faktiskt inte särskilt konstruktiv inställning, när någon försöker tänka i nya banor.

Debatt: M: Samarbete mellan polis och militär är nödvändigt (19 oktober)

Ingen ifrågasätter förutsättningarna för att motionen togs fram. Alltså att våra polisresurser inte tillnärmelsevis står i proportion till de hot samhället utsätts för idag.

Vi hör hur en frustrerad ensam polisman i södra Värmland säger till SOS angående en våldsam yxman i norra delen av länet: ”Ja, så låt henne dö då”, vilket hon tyvärr gjorde också några dagar senare. Natten till lördag skedde ett regelrätt eldöverfall på en polisfamilj i Västerås.

Här i Jämtland skedde en skottlossning i samband med att några asylsökande besökte en bondgård, och inga polisresurser ansågs kunna rycka ut.

Vi har 10–15 förorter kring storstäderna dit polisen knappt vågar gå in, annat än att man samlat en tillräckligt stark polisstyrka (i princip ett militärt förband fast i polisuniform).

Ska vi uppnå den trygghet statsministern talar om, krävs nog att alla parter seriöst diskuterar olika möjligheter att snabbt förstärka polisen.

Innan vi har utbildat ytterligare 10 000 fullvärdiga poliser kan hotnivån i samhället höjas ytterligare och dessvärre också spridas. Att få till denna förstärkning i närtid är det bara de naiva och okunniga som tror. Vi kan ju inte ens fylla det begränsade intagningsantalet vi har i dag. Alltså är det angeläget med andra snabbare alternativ.

Sedan många år tar samhället och polisen hjälp av Försvarsmakten, när det gäller att klara av större olyckor. Polisen har också alltid haft möjlighet att ta hjälp av Försvarsmaktens materielresurser, utan att någon ansett detta anmärkningsvärt.

Faktum är att ÖP:s ledarskribent Patrik Oksanen under en längre tid har talat sig varm för att återupprätta beredskapspolisen. Det påminner en hel del om motionens förslag om att ibland kunna utnyttja militärpolis.

Oksanen: Motionen som skadar bilden av Moderaterna som ett vuxet parti (24 oktober)

Den alltmer växande otryggheten i samhället är inte betjänt av, att nya sätt att tänka för att bekämpa otryggheten, lättfärdigt avfärdas. Och Ådalenkomplexet har vi väl ändå kommit över?

Sten Bredberg, f d arméofficer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons