Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Reglerna beslutas av riksdag och regering – inte av Skolverket

Annons

I Östersundsposten den 28 september hävdar Lars Lohman Grahn vid Fyrvalla gymnasieskola i Östersund att Skolverket, med dagens regelverk, skulle motarbeta möjligheten för elever med flyktingbakgrund att få gymnasieexamen. Det stämmer givetvis inte. Skolverket arbetar aktivt för att alla elever ska klara såväl grundskola som gymnasieskola med godkända betyg. De elever som riskerar att få underkänt betyg i ett eller flera ämnen ska få det stöd av skolan som krävs för att uppnå målen. Lohman Grahn efterlyser att kursen i engelska på gymnasieskolans yrkesprogram bör anpassas för nyanlända elever som inte har samma förutsättningar som svenskfödda elever att klara godkänt betyg. Engelska 5 är en av de kurser som det krävs godkänt betyg i för att få examen på gymnasieskolans yrkesprogram.

Det är regeringen som beslutar om vilket innehåll kursen engelska 5 ska ha och det är regering och riksdag som har beslutat om vilka regler som gäller för antagning och examen. Det kan Skolverket inte ändra. Men vi kan stötta skolorna i arbetet med att se till att de elever som behöver extra anpassningar och särskilt stöd för att nå godkända betyg, ska få det. För en elev som inte når målen för gymnasieutbildningen inom tre år finns det dessutom möjlighet att förlänga utbildningen. Elever som lämnar gymnasieskolan utan godkänt betyg i engelska har rätt att läsa in detta inom komvux.

En examen ska vara ett kvitto på att eleven är förberedd för en anställning eller vidare studier och varje elev på ett yrkesprogram ska ges möjlighet att uppnå kraven för en yrkesexamen.

Torun Rudin, chef, enheten för gymnasieskolan, Skolverket

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons