Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Renovering kan leda till höga hyreshöjningar

Annons

Nyligen överlämnade utredningen "Stärkt ställning för hyresgäster" sina förslag till regeringen. ”Konsekvenserna kan bli mycket allvarliga” menar Fastighetsägarna, som målar upp utredningens förslag som ett hot mot hyresrätten och påstår att hyresgäster nu får veto.

Debatt: Försvåra inte renovering av hyresrätter (16 maj)

Vi delar inte den synen. I dag har hyresgäster inga reella möjligheter att påverka till exempel en ombyggnad. När ett ärende går till hyresnämnden går nämnderna praktiskt taget alltid på fastighetsägarens linje.

Dessutom, och det här är den springande punkten, är det inte ovanligt med hyreshöjningar på 50–60 procent efter en ombyggnad. Enligt Boverket tvingas 25 procent att flytta inför, under och efter en ombyggnad för att de helt enkelt inte har råd att bo kvar. Normal omflyttning är 14 procent.

Bland annat därför har Hyresgästföreningen försökt komma överens om ramavtal med fastighetsägarna vid ombyggnationer. Ramavtalen syftar till en tidig dialog om ombyggnationen där hyresgästerna fått möjlighet att välja omfattning på ombyggnationen, ofta i tre nivåer, och därmed storleken på hyreshöjningen.

Detta har varit en bra situation för både hyresvärden och hyresgästerna. De boende har fått vara delaktiga och hyresvärden har fått nöjda boende och en smidigare ombyggnation då de sluppit en rättsprocess.

En större tydlighet i lagen betyder att de bolag som missköter sin relation med sina hyresgäster får anstränga sig mer.

Det finns inget i en förändrad lagstiftning som förbjuder ombyggnader eller ger hyresgäster veto. Däremot föreslås ökad transparens och tydligare information till hyresgästerna och en tydligare bild av vad ombyggnaden får för konsekvenser.

Utredningen kom till på grund av att rättsskyddet för hyresgästerna ansågs för svagt. Med den här förändringen kommer sannolikt fler människor kunna bo kvar i sina hem, även efter en ombyggnad.

Det är bra för hyresgästerna, bra för samhället och faktiskt också bra för fastighetsägare.

Annki Strömberg

ordförande Hyresgästföreningen Storsjöbygden

Niclas Sundell

chef juridikenheten Hyresgästföreningen region Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons