Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Rikspolitikerna måste lyfta Region JH:s behov

Annons

Äntligen kliver en S-politiker fram och skriver en debattartikel. Men inte om det vi väntar på, nästa steg om hur vi tillsammans kan utveckla regionen.

Debatt: Kan M tänka sig att regera med stöd av SD? (30 december)

Folket vann över ett icke-lyssnande regeringsparti och regionföreträdare. Röster har framförts från folkopinionen och från C att nu måste vi i Region JH samlas för att gemensamt göra det bästa för regionen.

Tystnaden efter fiaskot med regionreformen är olycklig. Men vad sker? Fortsatta anklagelser mot andra partier, inte tillstymmelse till närmande från regionföreträdarna. Vilka röster räknar Anna-Caren Sätherberg med att få på detta utspel?

Sätherberg kräver svar från Saila Quicklund (M), ifall M på riksnivå vill bilda regering även om Allianspartierna får färre mandat i riksdagen vid nästa val.

Även om M inte släpper in SD och inte förhandlar med dem, så menar Sätherberg att SD får ett avgörande inflytande.

En Alliansregering som har mindre folkligt stöd än nuvarande vänsterinriktade regering skulle vara beroende av ett aktivt stöd från SD för att få igenom sin regeringspolitik. ”Nu vänder jag mig till dig, Saila Quicklund, kan du tänka dig att regera med stöd av SD?” skriver Sätherberg.

Hon hävdar att S aldrig kommer att samarbeta eller regera med aktivt stöd av SD. Med passivt stöd verkar det kunna gå bra för både regering och Allians, om de inte får tillräckligt med mandat på egen hand. Så varför ställer Sätherberg frågan?

Risken finns att MP hamnar under 4 procent. V ingår inte i regeringen men S regerar med deras högst aktiva stöd. Jämför SD:s rötter med V:s rötter. Båda kommer från extremkanterna. I ett demokratiskt land kan man inte bortse från väljare som ger dem sina röster.

Löfven har låtit V styra utvecklingen, ett parti som går emot företagsamhet utanför offentlig sektor, som går emot valfrihet i vården trots att det offentliga misslyckas med att klara sjukvården med landstingsorganisationen. V vill att staten ska fördela allt mer av medborgarnas inkomster.

Löfven är inte en statsminister med helhetssyn, som håller samman departementen, utan de spretar åt olika håll och allt mer överlåts till myndigheter, pr-byråer och liknande. Vi ska övertygas, inte vara delaktiga.

Utredningar inför lagförslag saknar konsekvensanalyser, till exempel i regionfrågan samt i frågan om vinster i välfärden. Klart ideologiskt färgade med osanna utgångspunkter.

Inlägget från Anna-Caren Sätherberg är ytterligare en kniv i ryggen mot samarbetet inom regionen.

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År 2017, där ni fyra riksdagsledamöter i stället träffas, lyssnar på varandra, på företagarna och övriga medborgare, formulerar regionens behov och agerar utifrån era uppdragstagares bästa.

Regionens behov måste lyftas på riksnivå, och det är ni som företräder oss.

Birgit Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons