Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: S: Bygg regionen stark med hjälp av skogen

Annons

Vår region är mycket rik på skog. Den omsätter nästan 5 miljarder kronor per år! Det är ungefär lika mycket som turismen.

Turismen har, med rätta, ägnats stor uppmärksamhet från politiker och myndigheter, och kommer naturligtvis att fortsätta vara en viktig basnäring för regionen. Nu känns dock regeringens satsning på ett nationellt skogsprogram som en särskild utmaning för oss.

Med en fokusering och ett strategiskt tänkande borde skogen i vid mening kunna öka ytterligare i värde och därmed skapa utveckling, jobb och framtidstro. Vi ska följa upp den nationella satsningen på regional nivå!

Därför har vi nu bestämt att arbeta fram ett skogsprogram som är anpassat till Region Jämtland Härjedalen. Vi ska göra det i bred samverkan med dem det berör och som vill; skogsbruk, stort som smått, sågverk, snickerier, hantverkare, hustillverkare, samer, jägare, miljöaktivister, träfiberutvecklare, forskare och andra.

Vi tror att för en region som vår, kan man komma överens om att titta in i framtiden och enas om en väg dit.

Vår region har fått regeringens uppdrag att fördela företagsstöd. Därför är det särskilt intressant att få kunskap och ha visioner om vad som är framtiden när det gäller skogen; hus, möbler, massa, bränsle, fiber, naturupplevelser, biologisk mångfald, allemansrätt, bär och svamp, samer, fiske med mera.

När sådana förslag finns framme kan det vara möjligt att ekonomiskt stötta en utveckling för att nå denna framtid.

Den 16 januari presenterade vi därför förslaget om ett regionalt skogsprogram på Torsta i Ås. Valet av plats har sin förklaring. Torsta har en erkänt bra skogsutbildning och därmed en stor kunskap om området skog.

Torsta har sedan bildandet ett särskilt uppdrag från regionen när det gäller landsbygdsutveckling. Torsta har visat intresse och vilja att ligga i framkant när det gäller nytänkande inom de gröna näringarna. En vinn-vinnsituation ser alltså ut som att regionen ska äga projektet och Torsta ska samordna det.

Vi tror mycket på detta! Vi uppmanar alla som har ett intresse i frågan att ta tillfället i akt att vara med. Bygg vår region stark! Utveckla denna viktiga bransch!

Robert Uitto (S)

regionråd, ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Margareta Winberg (S)

ordförande i Torsta AB och regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons