Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Saila Quicklund (M): Äganderätten till skog måste värnas

/

Annons

Vi moderater vill se ett nationellt skogsprogram med utgångspunkt i likställda mål för produktion och miljövård. Vi vill att beslut om den svenska skogen ska fattas i Sverige för att värna äganderätten, tillväxten och miljön.

Den statliga skogsutredningen kombinerat med situationer som den i Almåsa, vittnar om att detta program måste införas snarast. Dessutom måste regeringen än tydligare visa att de värnar äganderätten för såväl länets som Sveriges skogsägare.

Länsstyrelsens planer på att tvångsinlösa skogsmark i Almåsa i Krokoms kommun väckte stor oro bland de markägare som berörs om marken omvandlas till naturreservat.

Vid mötet 30 augusti deltog bland andra landshövdingen, berörda markägare samt riksdagsledamöter från länet. Det är bra att landshövding Jöran Hägglund har intygat att ingen ska tvingas till försäljning i det aktuella fallet, även om det har skapat diskussioner gällande landshövdingars mandat att ta beslut i dessa frågor.

Markägarna i Offerdal vägrar sälja sin skog till länsstyrelsen: "De lägger en död hand över bygden" (1 september)

Jag har ställt en skriftlig fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), där jag har frågat om regeringens syn på tvångsinlösen av skogsbestånd samt äganderätten för skogsägare.

I sitt svar till mig säger ministern: ”Äganderätten är grundlagsskyddad och inte ifrågasatt av regeringen”. Även om regeringen utåt sett har denna inställning, är inte ministerns svar övertygande när det kommer till synen på äganderätten, i synnerhet i den statliga skogsutredningen.

Regeringen måste tydligare markera att den värnar äganderätten. Privat ägande av skog är grunden för en aktiv skogsförvaltning och lönsamt skogsbruk. Produktion och miljö hänger i praktiken samman, inte minst med tanke på att de enligt lag ska väga lika tungt.

Hans fjällnära skog blev reservat mot hans vilja – nu stämmer han staten på 72 miljoner kronor (27 september)

Dock brottas regeringen med trovärdighetsproblem i frågan. Den förra skogsutredaren, Charlotte Riberdahl, fick lämna sitt uppdrag efter kommentaren om den privata äganderätten under Almedalsveckan förra året.

Att en av utredningens två sekreterare tydligt presenterar sig själv som klimataktivist, skickar också en otydlig signal om hur regeringen ser på utredningen i sig, samt den ökande politiseringen av utredningsväsendet.

Regeringens passivitet i EU-förhandlingar, att man inte värnat det svenska självbestämmandet över skogen, samt att man i budgeten skriver att man vill ”stärka allmänhetens delaktighet i naturvårdsarbetet, bland annat genom tillgång till miljöinformation, deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning”, gör att det är svårt att tolka dem annorlunda än att regeringen vill minska markägarnas möjlighet att förfoga över sin egen mark.

Skogsnäringen är betydelsefull och omsätter drygt 100 000 personer, viket är mer än Östersund, Åre och Krokom tillsammans.

LÄS MER: Hård kritik mot landshövdingens löfte om stopp för naturreservat: ”Vi togs på sängen allihopa” (15 september)

Flera avverkningar anmälda i planerade naturreservatet: ”Hoppas näringen tar sitt ansvar" (15 september)

Som jämtlänningar, härjedalingar och svenskar i gemen, har vi ett särskilt förhållande till skogen, då vi lever i ett land som till två tredjedelar täcks av den. Vi moderater vill värna skogen, både för tillväxtens samt miljöns skull. Regeringen måste bli tydligare kring äganderätten.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons