Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Saila Quicklund (M): Besöksnäringen en tillväxtmotor som ska gynnas

/

Annons

Åre och Bergs kommun utmärker sig som kommuner där satsningar på besöksnäringen ger många positiva effekter. Dock finns det i nuläget en rad hot mot förutsättningarna för att besöksnäringen i Jämtlands län ska fortsätta att växa.

Sveriges Kommuner och Landstings sammanställning över besöksnäringen är tydlig med att satsningar på besöksnäringen har stora effekter på nyföretagande, sysselsättning samt större samhälls- och serviceutbud.

I snitt startas det mer företag i kommuner som satsar på besöksnäringen, i Åre startar över 23 procent företag, jämfört med 10 procent i landet. Även arbetslösheten är lägre än genomsnitt i landet.

Besöksnäringen bidrar dels lokalt till att höja kommunens attraktivitet, men har också betydelse för hela landet. Besöksnäringen omsätter årligen runt 165 000 årsarbeten och sedan 2000 har turismen i Sverige nästintill fördubblats.

Turism- och besöksnäringen är personalintensiv och ett första steg in på arbetsmarknaden för speciellt unga och utrikesfödda.

Besöksnäringens förutsättningar för att växa ytterligare, beror på de ekonomiska villkor som politiken förmår att sätta upp och regeringens politik med kraftigt höjda skatter på jobb och företagande är därför nu ett hårt slag .

Utöver cirka 30 miljarder i höjda skatter på jobb och företagande, planerar nu regeringen för skatter som slår ytterligare mot besöksnäringen, inte minst de i vårt län, där de geografiska avstånden är stora.

Genom en ensidig nationell skatt på flyg, kilometerskatt och en årlig indexhöjning av bensinskatten påverkas förhållanden för jobb samt företagande i väldigt negativ riktning och det är självklart mycket oroande för oss som bor och verkar i Jämtlands län.

Sverige har stora behov av miljöomställningar. Moderaterna prioriterar dock internationella klimatinsatser som är mer effektiva och detta kan ske via globala handelssystem för exempelvis flyget som är mer rättvist och effektivt för att minska flygets klimatpåverkan.

Moderaterna säger ett tydligt nej till regeringens skattehöjningar mot jobb och företagande, då detta skadar förutsättningarna för tillväxt och utveckling.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons