Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Samarbete om bostäder skulle gynna Krokom och Östersund

Annons

Det byggs för fullt i Östersunds kommun. I Krokoms kommun byggs det bostäder främst i Ås-området. Det är såklart positivt. Men vi ser också att det går att finna samarbetsvinster kommunerna emellan i många frågor. Inte minst i samhällsplaneringsfrågor.

År 1972 pekades Krokom och Östersund ut som primära centrum i Jämtlands län. Sådana centrum fastställdes runtom i landet och framställdes som alternativ till de växande storstäderna och skulle vara mottagare av bland annat statliga omlokaliseringar.

År 1981 antogs ett gemensamt planprogram, Krokom-Östersund, storstadsalternativ. I planprogrammet sattes det ut var man skulle bygga bostäder och satte också ambitionsnivå på folkmängd i området Krokom-Östersund inom en överskådlig framtid.

Vad har hänt sedan dess?

Man kan konstatera att en del av det som framgick i planprogrammet har realiserats, bland annat utbyggnaden av Torvalla, Lugnvik och Byskogen/Sånghusvallen i Ås, samt byggnationer i Krokom.

Nu verkar det mest råda någon slags tyst konkurrens Krokom och Östersund emellan, vilket inte kan gynna någon av kommunerna.

Det skulle vara mycket positivt med ett ökat samarbete kommunerna emellan, där man sätter sig ned gemensamt och går igenom var man kan hitta samordningsvinster och hur man kan hjälpas åt för att utveckla stråket Krokom-Östersund.

Krokom och Östersund skulle vinna mycket på ett fördjupat samarbete. Konkurrensen mot storstäderna om att attrahera inflyttning torde i dag vara ännu större än på 1980-talet.

Krokom och Östersund skulle kunna vara en del av den motor som Jämtlands län behöver för att fortsätta utvecklas och utgöra ett attraktivt alternativ till storstäderna.

Varken Krokom eller Östersund klarar av detta själva, så vi borde som de två största kommunerna (befolkningsmässigt) kunna se bort från den tysta konkurrensen som råder och i stället samarbeta mer – för länets bästa.

Niklas Rhodin (S)

oppositionsråd Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons