Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Svar från Krokomsbostäder: Vi måste bedriva en lönsam verksamhet

/

Annons

Krokomsbostäder är ett kommunägt aktiebolag som lyder under aktiebolagslagen, det innebär att vi behöver bedriva en lönsam verksamhet. Som en följd av detta behöver bolaget ta hänsyn till var bostäderna planeras så att de kan hyras ut till hyresnivåer som täcker dagens nyproduktionskostnader.

Det är riktigt att det finns en bostadskö, i Ås och i Krokom, men på övriga orter i kommunen är det tyvärr ingen större efterfrågan, varför vi heller inte kan bygga nytt där och samtidigt ta ansvar för bolagets ekonomi.

Debatt: Bygg på fler orter i Krokoms kommun (9 juni)

Att få fram planlagd mark och bygga hus tar lång tid, därför är det viktigt för oss att arbeta långsiktigt och ta fram byggklara tomter.

Från en projektidé till att husen står inflyttningsklara tar det tre–fem år. Processen innefattar upprättande eller revidering av detaljplaner, hantering av eventuella överklagande, bygglovshantering och den faktiska tiden som det tar att bygga ett hus.

För att kunna ha en god framförhållning arbetar vi parallellt med flera projekt som befinner sig i olika faser i byggprocessen. Projektportföljen innehåller investeringar på drygt 300 miljoner kronor, projekt som vi förhoppningsvis har i hamn i bra takt och med jämn spridning över tid.

Det handlar bland annat om nyproduktion av 60 lägenheter i kvarteret Freja och 40–60 lägenheter i Sjövillan Ås, 10–15 lägenheter i Aspås samt en förstudie om nyproduktion av hyresrätter i centrala Krokom.

Verksamheten i ett bostadsföretag handlar inte enbart om att bygga nytt. Under några år har vi haft mycket låga hyresvakanser vilket möjliggjort att vi kunnat investera och komma ikapp med det, på vissa håll, eftersatta behovet av underhåll.

Att sälja ett parhus i Änge är inte att centralisera bostadsbeståndet till Krokom. I det här fallet handlar det om att antingen underhålla byggnaden till höga kostnader eller att avyttra fastigheten med en mindre vinst, som bolaget sedan kan återinvestera i verksamheten till gagn för bolagets hyresgäster.

Elisabeth Svensson (M)

ordförande i Krokomsbostäder AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons