Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Svar från L: Det räcker inte med utredningar om försvaret

/

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Kalle Olsson (S) skriver att risken för ett militärt angrepp mot Sverige fortsatt är osannolik. Det är tämligen vågat av Socialdemokraterna att dra en så bestämd slutsats, i en värld som knappast varit mer oförutsägbar sedan 1930-talet.

Debatt: S: Försvarsbeslutet ska genomföras fullt ut (12 januari)

Vi har också lärt oss känna igen berömmet över den försvarsuppgörelse man slutit med tre av de övriga Allianspartierna. Den ska vara något sorts trendbrott, trots att Sverige inom något år riskerar glida under 1 procent av BNP i försvarsutgifter.

Och trots att både försvarsgrenscheferna, samt representanter för Försvarets Materielverk respektive Totalförsvarets Forskningsinstitut, konstaterar att anslagna medel inte på långa vägar räcker för att leverera det som beställts.

Därför blir deras påstående att försvarsbeslutet ska genomföras fullt ut, mera än besvärjelse än en saklig bedömning.

Den mest kraftfulla nyheten handlar om tillsättande av en ny försvarsberedning. Den ska arbeta över valet med att analysera omvärldssituationen och dra slutsatser om vad som kan behöva göras 2021.

Syftet är naturligtvis att försöka begrava den uppblossande kritiken mot regeringens brist på handlingskraft och nogsamt undvika att försvar och säkerhet blir en fråga i nästa års valrörelse.

Liberalerna kommer att delta i försvarsberedningens arbete. Vår uppfattning är dock att omvärldsläget inte behöver ytterligare analys och att partierna, för tids vinnande, borde direkt gå in i förhandlingar om att substantiellt öka försvarsanslaget här och nu.

Den rödgröna regeringen är inte beredd att tillskjuta medel till försvaret av Sverige samtidigt som man avvisar varje tanke på medlemskap i Nato.

Sanningen är den att Sverige snarast behöver göra både och. Alldeles oavsett hur mycket pengar vi anslår till det svenska försvaret kan vi inte stå ensamma.

Förre ÖB Sverker Göranson konstaterade att det handlar om maximalt en vecka innan hjälpen måste anlända. Och det finns inget mer än Nato som kan komma till vår undsättning.

Men även som medlemmar i försvarsalliansen Nato måste vi ha en egen betydande försvarsförmåga. Dels för att kunna försvara oss tills hjälp kommer, dels för att man som medlem inte bara kan lita på hjälp från andra. Trovärdigheten kräver även att var och en ger bidrag till den kollektiva säkerheten.

Regeringens försvars- och säkerhetspolitik närmar sig snabbt vägs ände. Då räcker det inte att tillsätta utredningar.

Allan Widman (L)

försvarspolitisk talesperson

Pär Löfstrand (L)

länsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons