Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Svar från Larsson (C): Stor enighet över partigränsen i Krokoms kommun

Annons

Att Krokom är en kommun med framtiden för sig har oppositionsrådet Niklas Rhodin (S) helt rätt i. Befolkningen växer år för år och kommunen ligger bra till i många jämförelser, inte minst på skolans område.

Att Krokom är den kommun i norra Sverige med störst andel barn visar att här finns växtkraft och framtidstro. Samtidigt står vi, liksom andra kommuner, inför stora utmaningar inte minst ekonomiskt.

Föga överraskande vill Rhodin utmåla oppositionen som mer handlingskraftig än samverkanspartierna, med Centerpartiet i spetsen, som leder kommunen. I verkligheten råder stor enighet över partigränserna i Krokoms kommun – och det är i grunden positivt.

Insändare: S: Krokoms politiska ledning tappar styrfarten (31 oktober)

När kommunfullmäktige nyligen fastställde budget för 2018 visade det sig att den enda skillnaden var att oppositionen, S och V, vill minska årets resultat med 4,5 miljoner kronor för andra ändamål – och detta i en budget som närmar sig en miljard kronor. Oppositionen investerar heller inte mer än samverkanspartierna all vacker retorik till trots.

Niklas Rhodin understryker sin tacksamhet till den S-ledda regeringen för statsbidragen till kommunerna – och visst behövs resurser för välfärden. Problemet är att regeringen i allt högre utsträckning öronmärker statsbidragen och därmed allt mer detaljstyr välfärden.

I förlängningen hotar den ökande andelen specialdestinerade statsbidrag det kommunala självstyret. Lägg till detta att staten vältrar över stora kostnader för LSS på Krokom och andra kommuner.

Centern satsar i sitt budgetalternativ 7 miljarder mer än regeringen för nästa år i generella statsbidrag till kommuner och landsting/regioner, 25 miljarder på de närmaste tre åren. Hur resurserna bäst används för välfärden vet man bäst lokalt och regionalt.

Krokom är en framtidskommun. Det gäller att använda resurserna på bästa sätt för att utveckla hela vår vidsträckta kommun. Om detta borde vi kunna enas över partigränserna utan att skapa konstlade motsättningar.

Håkan Larsson (C)

ordförande Centerpartiet i Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons