Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Svar till C från MP: Lagen kräver att vi tar hand om det organiska avfallet

Annons

Magnus Andersson (C) skriver att det inte är en kommunal angelägenhet att bygga en biogasanläggning, och vill att kommunen drar sig ur den gemensamma anläggningen i Sundsvall. En anläggning där flera kommuner är intressenter.

Debatt: C: Östersunds kommun ska inte riskera mer pengar i Sundsvall (3 september)

Vad som är en kommunal angelägenhet, och också ett lagstadgat krav, är att ta hand om vårt avfall, i det här fallet organiskt avfall, kompost.

Östersund har tidigare beslutat att vårt organiska avfall ska omvandlas till biogas för att på så sätt bidra till omställning från fossila bränslen, samtidigt som man tar tillvara på de näringsämnen som finns i avfallet.

Matavfall är en fantastisk resurs som förutom mycket energi innehåller viktiga näringsämnen såsom fosfat. Fosfatet i rötresterna från en biogasanläggning kan återföras till jordbruket och därmed kan import av fosfats från västra Sahara som är ett konfliktområden minskas.

Fosfat är också en ändlig resurs och det viktig att vi återvinna så mycket fosfat som möjligt.

Biogas är ett utmärkt bränsle och i dag finns det i Sverige lika många biogasbilar som elbilar. För att kunna bli helt fossilbränsleoberoende krävs det alla tänkbara drivmedel, både el, HVO (syntetisk diesel), vätgas, etanol och biogas.

Norge, som är världsbäst på elbilar, satsar rejält på biogas och har precis tagit väldens största biogasanläggning i drift. En av världens största biltillverkare, Volkswagen, satsar efter dieselskandalen på gasbilar som i Tyskland ska drivas av naturgas, men med fördel även kan köras på biogas.

En gemensam biogasanläggning i Sundsvall kan tillgodose hela regionens behov av att hantera matavfall. Det gäller särskilt kommuner med en stor andel befolkning boende på landsbygd.

Det finns en hel del felaktigheter i Magnus ekonomiska redovisning. Själva anläggningen beräknas kostar 230 miljoner kronor och inte 325 miljoner som Magnus hävdar. Dessutom har projektet efter en noggrann granskning av Naturvårdsverket fått klartecken på ett bidrag på 84 miljoner.

Hänvisning till andra biogasanläggningar haltar också eftersom Sundsvallsanläggningen kommer att basera sig på organiskt avfall och inte till exempel cellulosa. Biogasanläggningarna i Västerås och Linköping är exempel på anläggningar som går bra.

Magnus Andersson ger i sin artikel inga alternativ till hur Centern vill att vi ska ta hand om vårt organiska avfall för att på bästa sätt nyttja den resurs som det faktiskt är.

Utvinning av biogas, återföring av näringsämnen, sluta kretsloppet. Det finns inget nollalternativ i den här frågan. Antingen satsar vi på att vara en aktiv del i omställningen till ett fossilfritt samhälle, eller så betalar vi för att någon annan gör det åt oss.

Florian Stamm (MP)

gruppledare Östersund

Karin Thomasson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons