Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Svar till Lyran från SVT: Vi har inte ljugit om våra avsikter

/

Annons

Den debatt som uppstått efter vår granskning av gymnasieföreningarna har blivit väldigt polariserad.

En del tycker likt Eric att det finns positiva saker i föreningarna och för föreningsmedlemmarna och att detta inte lyfts fram tillräckligt. Men ännu fler hört av sig och tyckt att vi inte granskat föreningarnas verksamhet tillräckligt hårt utan menar att många företeelser kring gymnasieföreningarna är värre än vad vi berättat.

Debatt: Lyrans ordförande: SVT:s bild av gymnasieföreningarna stämmer inte med verkligheten (28 september)

Vi har inte ljugit om våra avsikter. Vi ville berätta djupare om gymnasieföreningarna än vad som normalt görs.

De tre första inslagen utgjordes elever som definierade sin egen verklighet och berättade om sina upplevelser. Det ingår också i det journalistiska arbetet att berätta det man upptäcker under tiden man arbetar med en granskning. Det har SVT Nyheter Jämtlands reportrar gjort. 

Vi har utifrån alla de intervjuer vi gjort med gymnasieelever, tidigare elever, lärare, elevhälsa och politiker faktiskt haft svårt att hitta något positivt med föreningarna för det stora flertalet av skolans elever. Skolan har ju 2 800 elever som alla har rätt till en dräglig arbetsmiljö.

Ja, selektivt urval finns i samhället och görs varje dag. Men skolans verksamhet ska vila på en värdegrund som går stick i stäv med föreningarnas urvalsmetoder, och de konsekvenser urvalen får för de elever som gärna skulle vilja vara med, men inte passerar nålsögat.   

Jimmy Roos

t f ansvasig utgivare SVT Nyheter Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons