Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Sverige ska vara ledande i klimatarbetet lokalt och globalt

Annons

Det har aldrig varit så tydligt som nu att Miljöpartiet behövs i regering. För första gången har världen ett globalt klimatavtal och det finns tryck i klimatarbetet.

Regeringen har satt upp målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Det är viktigt både för att visa vägen globalt men även för att trygga jobb och välfärd i framtiden.

Den rödgröna regeringen är inte på långa vägar framme men vi kan redan nu visa på resultat.

Regeringen har åttadubblat stödet till solceller och installationerna ökade med 60 procent under 2015.

Regeringen satsar 3,5 miljarder fram till 2020 på ett Klimatkliv som ska främja de mest klimatsmarta investeringarna. Det har bland annat lett till att antalet laddstolpar för elbilar tredubblats.

På två år har antalet laddbara bilar i Sverige fyrfaldigats, från 6 000 till 24 000, och på tre år har andelen biodrivmedel som tankas fördubblats.

Under våra två år vid makten har vi förankrat i riksdagen att ambitionerna för förnybar el ska höjas med över 90 procent. Vi har satt ett mål om ett 100 procent förnybart elsystem till 2040.

Klimatavtalet från Paris är en signal till investerare, näringsliv, kommuner och medborgare att världen har bestämt sig för en fossilfri framtid. Nu pågår omställningen runtom i Sverige men utan tuffa beslut kommer den att stanna av.

Därför lägger regeringen i vår fram ett klimatpolitiskt ramverk, inklusive en klimatlag och ett klimatpolitiskt råd. Klimatlagen binder alla kommande regeringar vid utsläppsminskningar och det klimatpolitiska rådet ska granska klimatpolitiken på samma sätt som det finanspolitiska rådet granskar den ekonomiska politiken.

Det finns de som säger att MP inte gör någon skillnad i regering. För den som tvivlar räcker det med att titta på alternativet. Med MP i regering har miljöbudgeten ökat med 73 procent jämfört med snittet för Alliansen.

Pengarna som tillkommit går bland annat till cykelbanor, kollektivtrafik, biogasanläggningar, laddstolpar och skydd av värdefull natur.

Samtliga oppositionspartier skär ner den historiska miljöbudgeten med minst en fjärdedel. Moderaterna lägger åtta miljarder kronor fram till 2020 på att göra det billigare att släppa ut genom att sänka bensinskatten och säger nej till både vägslitageavgift och flygskatt innan utredningarna ens är klara.

Det är inte bara omodern politik – det är en brun skatteväxling.

I Östersund går pengar från regeringens Klimatkliv bland annat till att Kastalskolan i Brunflo ska kunna byta från fossil till förnybar eldningsolja.

Både Östersunds kommun och jämtländska företag som Bergs Tingslag Elektriska och Nordic Outback Concept har fått medel för att sätta upp laddstolpar för elbilar.

Östersunds kommun var också en av de första att ansluta sig till regeringens initiativ Fossilfritt Sverige, en sammanslutning av företag, kommuner och organisationer som gemensamt tar sig an utmaningen att ställa om till en fossilfri framtid.

Klimatomställningen kan vi bara göra gemensamt. På fredag träffar vi därför företag och aktörer som Östersundshem, Region Jämtland Härjedalen och lokala matentreprenörer i Östersund för att diskutera hur vi kan nå fossilfrihet till 2030.

Sverige ska vara ledande i klimatarbetet både lokalt och globalt. Då behövs Miljöpartiet i regeringen.

Isabella Lövin (MP)

språkrör, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat

Karin Österberg (MP)

distriktsordförande Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons