Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Tack för att jag får ha världens bästa jobb

Annons

I kväll har jag läst ännu en artikel som handlar om vården och hur lite resurser som läggs på den. Hur slitit alla undersköterskor har det och hur dåligt patienterna, brukarna och de äldre har det.

Jag har läst om hur politiker bara bryr sig om pengar och att personalbristen gör att folk går in i väggen. Jag har nog läst samma visa 100 gånger om.

"Vi orkar inte mer, det tär på våra kroppar och vi mår psykiskt dåligt. Vi hinner inte äta lunch eller ens sätta oss ner fem minuter under en arbetsdag. Ingen vill jobba inom vården när det är såhär och alla vikarier vi får är Arbetsförmedlingens bottenslam.”

Jag är så otroligt less på att läsa dessa texter om och om och om och om igen. Nu räcker det!

Allvarligt talat – det kan inte undgått någon att det ser ut så här i vården, men att gång på gång påtala hur dåligt vi har det, är definitionen av kontraproduktivt. Vem vill söka sig till ett yrke där alla bara gnäller om hur dåligt det är, hur katastrofal arbetsmiljön är och de ofattbart låga lönerna som betalas ut?

Vi som vårdpersonal har ansvar för de människor vi tar hand om i vårt jobb men vi har också ett ansvar gentemot allmänheten. Det är vårt ansvar att visa hur fantastiskt vårt jobb är. Hur mycket glädje och kärlek vårt jobb ger.

Det gnäll som sipprar ut i media har hittills inte lett till någon revolutionerande förändring inom vården och därför är det dags att vi byter taktik. Vi börjar nu.

När jag var 16 år och alla frågade mig vad jag skulle göra i framtiden så visste jag bara att jag absolut inte skulle jobba i vården, det var för mig förknippat med att torka skit hela dagarna.

I dag sju år senare så har jag en termin kvar på min sjuksköterskeutbildning. Jag jobbar extra på tre LSS-bostäder och jag längtar ibland tillbaka till äldreomsorgen. Varför? För att jag har det bästa jobbet i hela världen och det är jag fullkomligt övertygad om.

Jag har sett så mycket konstiga saker, varit med om tragiska händelser, lyckliga slut och fått träffa så otroligt många fina människor. Allt tack vare mitt jobb.

Absolut, jag har torkat kolossalt mycket skit, spyor och urin men det är en så liten del av allt det jag gör. Jag har fått skratta så att tårarna sprutar, häpna över enkla saker och framför allt så har jag fått lära mig att uppskatta mitt eget liv och mina förmågor.

Att få hjälpa en annan människa att laga mat, duscha, gå på toaletten eller starta en diskmaskin och veta att det gör skillnad i den personens liv är obetalbart. Den stolthet jag känner när jag ser lyckan eller tacksamheten i deras ögon går inte att beskriva, den måste upplevas.

Jag har aldrig tidigare varit så tacksam och ödmjuk inför livet och de människor jag möter och det har jag mitt jobb att tacka.

Till mina fina kollegor, fantastiska chefer och underbara brukare. Tack för allt ni ger mig, tack för att jag får ha världens bästa jobb.

Amanda Vestfält

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons