Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Tala om var köttet kommer från

/

Annons

Hanteringen av djur i samband med köttproduktion är i många länder under all kritik.

Det som även upprör är den massiva antibiotikaanvändningen som förkommer globalt vid djuruppfödning.

Man använder i flera länder mer än 80 procent av landets totala antibiotikakonsumtion i djurproduktionen, och då inte för behandla djuren för någon sjukdom utan i tillväxtbefrämjande syfte, för att få den snabbaste och enklaste vägen till slakt.

Detta är upprörande ur många perspektiv. Ett är att detta tillvägagångssätt göder resistenta bakterier som i förlängningen inte bara drabbar djuren utan också oss konsumenter. Följden blir att våra nuvarande, och på sikt även enda antibiotikagrupper, blir verkningslösa.

Att detta i framtiden leder till en ökad dödlighet i infektionssjukdomar som vi än så länge kan behandla, förstår alla.

Sverige har varit ett föregångsland vad gäller klok användning av antibiotika i köttproduktionen, och redan 1986 förbjöds antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte i vårt land.

Först 2006 införde EU samma lagstiftning, men den effektiva kontrollfunktion vi har i Sverige saknas.

Vi står inför ett viktigt avgörande vad gäller antibiotikaanvändning i köttproduktionen, och det bästa sättet att visa sitt missnöje som konsument är att välja svenskt och helst närproducerat kött. På så vis gynnar vi en produktion som vi vet håller måttet och som kontrolleras på ett tillfredställande sätt.

Världsnaturfonden WWF rekommenderar i sin utgåva av Köttguiden 2016 att avstå från importerat kött till förmån för den i Sverige producerade.

Här hittar du Världsnaturfondens köttguide

Kristdemokraterna föreslår i en motion till Region Jämtland Härjedalen, att där regionen tillagar och serverar kött, tydligt visa på menyerna köttråvarans ursprungsland.

Då kan vi som konsumenter få en chans att välja och också ta ställning i denna sak. I förlängningen vore det rimligt att det också gällde vid all matservering i vårt land.

Lars-Erik Olofsson (KD)

ledamot fullmäktige Region JH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons