Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Utdragen väntan på att äldreboenden får tillagningskök

Annons

I september 2014 lämnade jag in en motion till Östersunds kommunfullmäktige med begäran om att öppna tillagningsköken på Häradsgården i Lit och Ängegården i Brunflo så att maten till de boende lagas där och doften av matlagning sprids i huset.

I mars i år beslutade fullmäktige att tilldela vård- och omsorgsnämnden (VON) pengar för att öppna köken 1 januari och uppdrog åt nämnden att göra detta.

Tyvärr lämnar den politiska majoritetens hantering av ärendet mycket i övrigt att önska. På nämndens möte i maj löd tjänstemannaförslaget att nämnden uppdrar år måltidsservice att öppna köken och börja laga mat där från 1 januari 2017.

Det kändes bra, min och många andras kämpainsatser hade äntligen gjort skillnad, men säg den lycka som vara för evigt. På nämnden kom ordförande Mona Modin Tjulin (S) med nya yrkanden som ändrade på det välutredda och "bara trycka på knappen"-klara tjänstemannaförslaget.

Från oppositionen tryckte vi hårt på att detta inte får påverka tidpunkten för öppnandet. Vi tyckte att det hade räckt med att göra den nya utredningen parallellt. Tyvärr hörsammade inte majoriteten vårt yrkande vilket innebär att öppnandet nu har fördröjts, vilket vi har uttryckt oro för flera gånger i våra skriftliga reservationer.

Oron är befogad. När upphandlingsunderlaget presenterades vid oktobersammanträdet var öppnandet planerat till 1 mars och efter påpekandet att processen för upphandling var ogenomtänkt och alltför pressad i tid ändrades det till 1 september (numera 1 oktober).

Vi får bara hoppas att det inte blir ännu ett år utan lokalt lagad mat på våra stora äldreboenden. Jag är besviken men har inte gett upp – köken ska öppnas snarast, det går att låta måltidsservice laga mat där under tiden upphandling pågår.

Min kritik mot majoritetens klantiga hantering består i följande:

• Ärendets gång har fördröjts på grund av politiskt rävspel.

• Upphandlingsunderlaget som presenterades för beslutet var mycket bristfälligt och tog minst en och en halv timme att behandla för att kunna gå till beslut. Enskilda ledamöters kompetens bidrog till att vi ens kunde fatta beslut.

• Måltidservice har under dessa svängningar i processen inte hållits informerade trots att de är våra leverantörer i dag.

• En kostnads- eller konsekvensbeskrivning av uppsägningen av avtalet med måltidsservice har ännu inte presenterats för nämnden.

• Arbetet med att renovera de eftersatta köken (varit känt länge) är ännu inte påbörjat trots att medel är tilldelade.

Det finns en stor förväntan bland de boende att köken ska öppnas och att maten ska lagas nära dem som äter, men risken är stor att flera inte kommer att få uppleva detta.

Man anar en tydlig ovilja att genomföra beslut som kommer från "den andra sidan" från nämndens ordförande.

Det är dags att börja agera nu, kommunfullmäktige har gett den ordern.

Anders Granbom (C)

ledamot i vård- och omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons