Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Utvecklingen går åt motsatt håll, Lövin!

Annons

Klimatminister Lövin tar en dubbel risk när hon påstår att Parisöverenskommelsen för klimatet är Miljöpartiets förtjänst: "Det har aldrig varit så tydligt som nu att Miljöpartiet behövs i regering. För första gången har världen ett globalt klimatavtal".

Dels är vi många som inte är helt övertygade att klimatavtalet var Miljöpartiets förtjänst, dels bedömer de flesta att avtalet är otillräckligt för att hejda klimatförändringarna.

Debatt: Sverige ska vara ledande i klimatarbetet både lokalt och globalt (9 november)

Bilden av Sverige som klimatföredöme är mindre kontroversiell – det vill sju av riksdagens åtta partier vara, och vi har konkreta mål för att bli det.

En fossiloberoende fordonsflotta med 70 procent minskad klimatpåverkan till år 2030, nettonoll i utsläpp till 2045. Problemet är att utvecklingen går åt motsatt håll. Efter många år av ständiga utsläppsminskningar, ökar nu Sveriges klimatpåverkan, varje kvartal hittills i år jämfört med 2015.

En viktig orsak är att Lövins satsningar motsvaras av neddragningar i andra ändan:

• Visioner om snabbtåg i Sydsverige år 2035, men i nuläget nedlagda nattåg till Jämtland, tåg som går sakta för att rälsen är trasig och höjda banavgifter.

• Mer pengar till solceller men också Sveriges första skatt på sol-el, som inte avskaffats trots att regeringens påstående att EU kräver skatten avvisats av EU.

• Fler laddstolpar för elbilar, men nästan halverad maxrabatt på förmånsvärdet för elbilarna.

• Fler laddbara bilar, men också rekord i total nybilsförsäljning och comeback för suv:arna medan gasbilarna backar och etanol närmast försvunnit efter att denna regering höjt skatten på E85 nästan dubbelt mot vad man höjde på fossil bensin och diesel.

Klimatklivet-pengar går till Östersund, glädjande förstås, men den rödgröna regeringen argumenterar i andra sammanhang – helt riktigt – för att klimatet behöver storskaliga satsningar på verkliga föredömen andra kan ta efter.

Menar Lövin faktiskt att det år 2016 är rätt att ta statliga skattepengar för att byta ut den gamla oljepannan på en skola i Brunflo?

Regeringens initiativ Fossilfritt Sverige, som Lövin lyfter fram, är potentiellt en stark kraft för förändring – det är därför vi själva är med. Men då duger det inte att låta precis alla vara med, med det enda kravet att man ska ha någon konkret klimatåtgärd – i övrigt tillåts utsläppen vara hur höga som helst och stiga hur mycket som helst. Det kan inte vara vad Lövin vill.

På klimatmötet i Marrakech, dit Lövin flyger på måndag, behövs ledarskap mer än någonsin. Men med ökande utsläpp och positiva åtgärder som vägs upp av negativa är risken stor att ledartröjan skaver på klimatministern.

Mattias Goldmann

vd för tankesmedjan Fores

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons