Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Varje dag utnyttjas kvinnor och barn olagligt i svensk sexhandel

Annons

Det kanske inte är en så stor grej för dig  att köpa sex. Men du är en del av något större, den olagliga efterfrågan. Utan den skulle prostitution och människohandel inte finnas. Varje dag utnyttjas kvinnor och barn olagligt i den svenska sexhandeln.

Köp av sexuella tjänster är förbjudet i Sverige sedan 1999. Den som har en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning kan dömas till böter eller fängelsestraff upp till ett år.

Ersättningen kan vara både ekonomisk eller att personen får annan typ av ersättning så som, narkotika, alkohol, kläder eller mobiltelefon. Även försök till köp av sexuell tjänst är straffbart.

Enligt den omfattningskartläggning som Länsstyrelsen Stockholm tog fram 2015, har 7,5 procent av svenska män mellan 18 och 65 år någon gång i sina liv köpt sexuella tjänster. 0,8 procent av svenska män köpte sexuella tjänster under 2014.

Det är nästan uteslutande män som köper sexuella tjänster, enligt både forskning och rapporter från svenska myndigheter. Enligt den senaste befolkningsstudien uppger inga kvinnor att de köpt sexuella tjänster.

Prostitution är inte enbart ett storstadsfenomen utan förekommer i både små kommuner och stora städer. Det finns två större arenor där sexuella tjänster mot betalning förmedlas, den på gatan och den på internet.

I en kommande kartläggning, som länsstyrelserna i de fyra norrlänen håller på att fram, har det kommit fram internetannonser riktade till sexköpare på orter så som Lofsdalen, Brunflo, Hammarstrand, Östersund med flera.

Den samlade bedömningen som länsstyrelsen gör är att sexköpslagen haft en normativ effekt och minskat förekomsten av både prostitution och människohandel i Sverige.

Jämfört med andra nordiska länder är andelen män som uppgett att de betalat för sexuella tjänster minst i Sverige. Jämför man med andra europeiska länder blir skillnaden ännu större.

Vi i ledningsgruppen Myndighetssamverkan mot våld i nära relationer vill verka för ett samhälle fritt från prostitution och människohandel. Ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor. Detta gör vi genom att belysa att mäns våld mot kvinnor är det yttersta symptomet på ett ojämställt samhälle.

Vi fortsätter att bevaka frågan och föreslå insatser i vår gemensamma handlingsplan för att öka skydd och stöd för våldsutsatta samt motverka förekomsten av sexköp i vårt län.

Läs mer om skydd och stöd på: tillsammansmotvald.se

Ledningsgruppen Myndighetssamverkan mot våld i nära relationer

Jöran Hägglund, Länsstyrelsen Jämtlands län, Lena Hallquist, Region Jämtland Härjedalen, Märta Warg, Åklagarkammaren Östersund, Björn Eriksson, Region Jämtland Härjedalen, Stephen Jerand, Polismyndigheten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons