Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi måste ta ansvar för kvinnors rättigheter

/

Annons

Det är lättare att förstöra något än att bygga upp det nyss förstörda. Tänk ett akvarium. Eller tänk 100 års kamp för att stärka kvinnors rättigheter.

Fortfarande efter 1938 års abortlag var det svårt att få tillstånd till abort; förutom två läkarintyg krävdes samtycke från kvinnans partner. Först 1975 antogs nuvarande abortlagstiftning som ger kvinnor rätt till fri abort fram till graviditetsvecka 18.

Från 1938 till 1975 vidare till 2017 och dagens jämställdhetsdebatt. Vi har kommit långt, men hotet om backlash är alltid närvarande. Det är lättare än vad man kan tro att börja avveckla 100 år av framsteg.

I fjol höstas motionerade exempelvis några riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna om att ändra rätten till fri abort från 18 till 12 veckor, inom Kristdemokraterna väcks med jämna mellanrum initiativ om att begränsa aborträtten.

Den nedmontering av stöd till kvinnors reproduktiva hälsa som USA:s president Donald Trump påbörjat, kan också hända i Sverige. Idéer liknande den som passerat ryska parlamentet, att avkriminalisera våld i hemmet, kan också få fäste i Sverige.

Jag skriver inte detta för att skrämmas, knappt ens för att försöka ta en politisk poäng. Jag tror att vi – oavsett om vi kallar oss sossar, liberaler, miljöpartister eller vad – måste kliva fram i något slags gemensamt ansvarstagande.

Vi är ofta snabba att samla oss till marscher och demonstrationer när olyckan är framme, och det är för sent.

Att vårda demokratin, det toleranta, progressiva och öppna samhället börjar i vardagen. Så kom på måndag, när Kvinnojouren anordnar ett seminarium om förslaget att införa en samtyckeslagstiftning. Östersunds bibliotek, klockan 18.00.

En lag om samtycke innebär att båda parter måste visa att de samtycker till sex. Jag tror att förslaget kan ha en normerande effekt, inte minst för unga tjejer och killar på väg att debutera sexuellt. Samhället skulle skicka signalen att man ska vara noggrann med att känna av sin partners vilja och sinnesstämning.

Vad tycker du? Delta i samtalet och påverka samhället i rätt riktning!

Kalle Olsson (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons