Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi tillför stora resurser till sjukvården

Annons

Svensk sjukvård är bra på mycket – fler överlever cancer, och vården håller generellt hög medicinsk kvalitet.

Men den står också inför stora utmaningar. Väntetiderna är för långa och skillnaderna över landet är för stora. Det finns stora problem med bemanning och kompetensförsörjning i vården – som dessutom leder till stängda vårdplatser, längre väntetider och andra problem.

Det är tydligt att det är genom att investera i kompetensförsörjningen och i dem som jobbar i vården vi också kan förbättra tillgängligheten och göra vården bättre. Det gör nu den socialdemokratiskt ledda regeringen.

Regeringen tillför stora resurser till sjukvården genom de tio årliga välfärdsmiljarderna som från nästa år ska stärka kommuner och landsting. För Region Jämtland Härjedalen är detta ett värdefullt tillskott.

Regeringen fortsätter att satsa en särskild professionsmiljard som ger landstingen möjlighet att möta problemen med bemanning och kompetensförsörjning. Regeringen bygger också ut sjuksköterske-, specialistsjuksköterske- och barnmorskeutbildningarna med sammanlagt drygt 1 500 nybörjarplatser.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har också flerdubblat statens satsningar på validering av utländska hälso- och sjukvårdsutbildningar, för att snabbt men också säkert kunna ta tillvara på den kompetens som finns hos personer som kommer hit från andra länder med en sjukvårdsutbildning.

Mot detta står en splittrad opposition med stor brist på nya idéer, men som har det gemensamt att de vill avskaffa professionsmiljarden och skära ned på regeringens sjukvårdssatsningar, och i stället prioriterar stora skattesänkningar.

Det är genom att investera i sjukvården och i dem som jobbar i vården vi också gör den bättre, mer jämlik och mer tillgänglig. Det är inte genom nedskärningar och skattesänkningar.

Vi socialdemokrater investerar i välfärden – för att vi vill utveckla vården och den svenska modellen.

Gabriel Wikström (S)

sjukvårdsminister

Ann-Marie Johansson (S)

regionråd region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons