Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi tror på en ljusnande framtid för landsbygden

/
  • Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) besöker både Ragunda och Bräcke i dag.

Annons

Sverige har under lång tid dragits isär. Klyftorna har ökat och landsbygden har försakats. Så här får det inte fortsätta. Regeringen har nu fullt fokus på landsbygden och vill vända utvecklingen med ett samhällsbygge för ett land som håller ihop.

Jag bor i Karungi, en liten by vid Torne älv norr om Haparanda, och där har jag bott hela livet. Jag har själv sett lanthandeln stänga och vet att många upplever att staten drar sig tillbaka och att välfärden och servicen försämras.

Som landsbygdsbo vet jag hur viktigt det är att saker och ting fungerar även utanför städerna och att det finns jobb, butiker, skolor, uppkoppling mot internet och mycket mer.

Jag vill veta mer om vad människorna i hela vårt land tycker om samhällsutvecklingen. Därför genomför jag nu en Sverigeresa som tar mig till samtliga län och ett 50-tal landsbygdskommuner.

I dag går min färd till Jämtlands län där jag ska träffa många landsbygdsbor. Och jag ska bland annat besöka SCA Stugun i Ragunda som producerar olika sorters skogsindustriprodukter samt Vattenbrukscentrum Norr i Bräcke som bedriver utveckling inom matfiskodling.

Jag ska lyssna in de lokala förutsättningarna och hämta in synpunkter kring regeringens arbete för att människor ska kunna bo, leva och jobba på landsbygden. Regeringen har hittills bland annat:

• Höjt det permanenta stödet till välfärden i kommunerna med 10 miljarder per år

• Tagit fram en nationell livsmedelsstrategi som ska öka den svenska matproduktionen och skapa fler jobb, på detta satsar vi en ”matmiljard”

• Infört ett driftstöd till lanthandlar, här i Jämtland drivs hela 23 lanthandlar med hjälp av detta

• Avsatt över 4 miljarder till bredbandsutbyggnad på landsbygden

• Börjat flytta ut statliga jobb från Stockholm

Fler bra saker är på gång, som den parlamentariska landsbygdskommitténs 75 förslag för en sammanhållen landsbygdspolitik som nyss överlämnades till regeringen. Dessutom var Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot (S) från Jämtlands län, ledamot i kommittén.

Förslagen är nu ute på remiss och målet är att vi ska lägga en landsbygdsproposition under våren 2018.

Regeringen arbetar även intensivt med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram. Skogen är en nyckel i övergången från ett fossilberoende samhälle till ett grönt biobaserat samhälle. Det här är extra viktigt för jobben och den hållbara tillväxten i ett skogslän som Jämtlands län.

Det här är såklart inte tillräckligt, utan vi måste göra mer men det tar tid att vända utvecklingen. Det här dock är en bra början och regeringen tror på en ljusnande framtid för landsbygden.

Att se till alla människor och till hela landets utveckling är en del av den svenska modellen. Och den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.

Jag ser fram emot dagens besök i det vackra och driftiga Jämtland för att lyssna och få med mig fler idéer kring hur vi ska ha ett land som håller ihop.

Sven-Erik Bucht (S)

landsbygdsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons