Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi ungdomar behöver Stornorrland!

Annons

Ungdomarna som är bosatta i Jämtland behöver Stornorrland. Vi behöver ha samma möjligheter och förutsättningar som övriga i Sverige, till jobb, kollektivtrafik, vård och demokratiskt inflytande.

Vi behöver en säker framtid och vi behöver en bättre infrastruktur och välfärd nu.

Jämtland bara fyra riksdagsledamöter som kan kämpa och värna om våra behov på nationell nivå. För att kunna utveckla infrastruktur och välfärd behöver vi en starkare röst i riksdagen.

LÄS OCKSÅ: Snart kommer besked i regionfrågan

Det kan endast uppnås om de fyra nordligaste länen går ihop till ett och kämpar tillsammans. Annars kommer de tre starkaste storregionerna fortsätta att få fler och fetare infrastruktursatsningar och en resursfördelning som gynnar dem.

Stockholm, Skåne och Västra Götaland har tillsammans större befolkning än halva landet, och har därför större inflytande och makt. Så kan det inte se ut. Norrland behöver mer makt och inflytande nu, annars kommer hela Sverige missgynnas.

Framförallt kommer Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten att få det sämre på alla plan.

LÄS OCKSÅ: Här lämnas 20 740 namn över till regionen med krav på folkomröstning

Vi har gemensamma problem och urbaniseringen är ett av dem, men varför ska vi ungdomar stanna kvar i Jämtland om vi inte har samma förutsättningar som ungdomarna i övriga Sverige?

Vi vill också ha en bra välfärd. För att vi ska kunna få mer jämlika regioner så behövs det en bättre fördelningsnyckel i det regionala utvecklingssystemet.

Om vi ska kunna kämpa för det och mer jämlik infrastruktur och välfärd så behöver vi gå tillsammans med de övriga länen.

Centerpartiet vill stå utanför en regionombildning, men vad kommer bli bättre om vi står utanför? Rimligtvis så kommer vi få mindre makt och inflytande. Det är ingen realistisk lösning att vi ska stå utanför och tappa mycket av det lilla inflytandet vi har. Det C håller på med är populistiskt väljarfiske.

Vi kan inte säga att alla ungdomar är för storregioner, men vi kan säga att alla ungdomar vill ha möjligheten att bo var än de önskar utan nedsatta förutsättningar.

LÄS OCKSÅ: Storregion i fokus på Storsjöteatern i dag

Stornorrland är det enda rimliga förslaget för att lösa våra utmaningar, så Jämtland bör ingå i Region Norra Sverige.

Elon Wissing (GU)

Elias Benharaoua (SSU)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons