Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi väntar fortfarande på svar om folkomröstningen

Annons

Regionrådet Robert Uitto (S) har i olika sammanhang, bland annat på nyhetsplats i ÖP, beklagat sig över tonläget i vår debattartikel.

Nyhetsartikel: Regionrådet Uitto om debattklimatet i länet: ”Vi måste alla ta ansvar för att skärpa oss” (15 november)

Debatt: Politikerna påtagligt ointresserade av folkomröstningen (11 november)

Låt oss kommentera detta.

Under tre veckor skrev 21 000 jämtar och härjedalingar under en stödförklaring. Det gällde en folkomröstning som enligt stödförklaringen ”ska ge underlag för den viljeinriktning regionen ska driva gentemot regering och riksdag”.

Kravet på en folkomröstning har stöd i kommunallagen.

Men det är fortfarande upp till regionledningen att förklara om den tänker vara lojal med folkomröstningen eller behandla folkviljan med respektlöshet. Detta är något som alla ännu väntar på att få veta.

I vår debattartikel ville vi offentligt belysa att vi försökt ställa frågan till de berörda, men fått hårklyverier till svar.

Uitto har sedan dess för sin del inte visat några ansatser att svara, men framfört önskningar om ett annat debattklimat.

Visst kan det diskuteras exakt vilka bilder som är lämpliga för att illustrera det faktum att någon undviker en angelägen fråga.

Var och en får bedöma om vi genom vår retorik varit omdömeslösa eller inte. Vi har inga maktbefogenheter utöver den omedelbara genklang i allmänna opinionen vi händelsevis kan väcka.

Uitto, däremot, är folkvald. Han är en av de främsta representanterna för vår region och har betalt för det.

Att han under våren påstådde att Stornorrland är oundvikligt, när det aldrig kunnat vara det, är ett ojämförligt större problem än att en trio debattörer sjunger ut om det med benämningen lögn.

Vi väntar fortfarande – utan att fästa något avseende på alla nu florerande rykten om regeringens förhandlingar – på att få veta om regionledningen tänker arbeta för att folkomröstningen ska vinna erkännande eller mötas med förbiseende.

Det återstår att se om mindre tillspetsade formuleringar ger ett bättre resultat.

Mattias Warg, Kjell-Ove Wiklund

Folkinitiativet Rösta om Stornorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons