Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi vill inte se ett Malmö i miniatyr

Annons

Bosse Svensson (C) och Pär Löfstrand (L) gör frågan om antalet flyktingar Östersunds kommun ska ta emot till ett slags "blame game".

Debatt: M går i bredd med SD och ställer grupp mot grupp (23 november)

Vi moderater har haft samma position i denna fråga allt sedan hösten 2014, alltså innan SD ens var invalda i Östersunds kommunstyrelse. Vi svartmålar inget men vi ser hur saker skötts hittills och det gör oss och många andra oroliga.

Att det är en brist på elev och förskoleplatser är väl ett faktum som inte minst Pär Löfstrand, som t f ordförande i barn- och utbildningsnämnden, vet om.

Bristen på bostäder borde Bosse Svensson vara medveten om, efter den debatt han haft om upphandlingen av attefallshus, som Östersundshem köpt in i en desperat åtgärd för att täcka den akuta bristen på bostäder.

Även kommunens snabba inköp av baracker som ställts upp i Brunflo och Lit visar väl att läget inte är under kontroll.

Dessutom väljer C och L att göra upp med S, som visat stort motstånd mot att reformera arbetsmarknad och bostadsmarknad, för att underlätta etableringen av våra nya innevånare.

M vill att Östersund ska växa men att det sker genom fler i arbete och mera företagande. Så är det inte i dag med S i ledningen. Vi vill inte se ett Malmö i miniatyr, med motsättningar, ökat bidragsberoende och social misär.

Regeringen Löfven har med sina sakkunniga tjänstemän på regeringskansliet och Migrationsverket gjort en fördelning av hur många flyktingar varje kommun enligt lag ska ta emot. Det är 115 stycken för Östersunds del och 237 för hela Jämtlands län.

Det är ett rimligt antal som vi moderater ställer upp på. Då har vi goda möjligheter att både få fram bostäder, förskoleplatser och elevplatser i skolan för dessa samt alla andra som flyttar in till Östersund.

Att planera för ett högre antal innebär att Östersunds innevånare tar ansvar för de flyktingar som faktiskt är andra kommuners ansvar.

Vill vi integrera de nya innevånarna behövs arbete, bostäder, skol- och förskoleplatser. Med den utbyggnad vi har av bostäder skulle ett flyktingmottagande med 315 personer innebära att majoriteten av nya bostäder tas i anspråk av flyktingar. Möjligheten för andra att flytta in till vår kommun begränsas. Bostadssökande i vår egen kommun får inte samma möjlighet att skaffa en ny bostad.

I vissa kommuner har man ju till och med börjat köpa in bostadsrätter för att placera flyktingfamiljer i. Är det en åtgärd C och L förespråkar?

Vi vill ha öppna hjärtan men samtidigt använda hjärnan. Med andra ord ta emot ett rimligt antal som vi vet vi kan ge en bra start. Ett oansvarigt mottagande som skapar konflikter och missunnsamhet skapar bara grogrund för de krafter många av oss inte önskar se sig växa starka.

Att sopa problem under mattan och låtsas som att de inte finns gynnar ingen, förutom dem som säger helt nej till invandring till Sverige.

Pär Jönsson (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons