Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den politiska majoriteten visar förakt mot sina medborgare

Annons

Hur fungerar egentligen den demokrati som så många politiker anser sig värna? Det är en fråga vi som lokala förtroendevalda många gånger ställer oss.

Anledningen till att Västjämtlands Väl (VV) bildades var att vi insåg att de etablerade politiska partierna i Åre kommun inte lyssnade till sina invånare och det bekräftas när vi hör uttalanden liknande den som kommunfullmäktiges ordförande gjorde på senaste fullmäktigemötet:

"Nu ska ni få information om kommunala folkomröstningar så att ni förstår varför vi inte ska ha några sådana i kommunen.

Därefter slänger han iväg en kommentar till oppositionen: "Folkomröstning är inte demokrati".

Det förakt gentemot sina medborgare och den bristande respekt för lagar och fastställda demokratiska spelregler som majoriteten i Åre kommun, (S, M, MP), uppvisar genom att på detta sätt håna och förminska inte bara sina uppdragsgivare, väljarna, utan också övriga politiska partier, är för oss helt oacceptabelt.

Kommunallagen ger våra medborgare möjligheten att samla ihop 10 procent av de röstberättigade i kommunen och därmed begära att kommunfullmäktige ska ta upp en fråga för folkomröstning.

Att ordförande dessutom frågar kommunens tjänstemän om majoriteten i fullmäktige helt enkelt inte bara kan köra över alla genom att ta ett beslut i frågan före folkomröstningen, det gör inte heller saken bättre.

Detta må vara en form av politisk strategi, kanske typisk för S, M och MP, men vi betackar oss för denna och hoppas att man inom majoriteten kan hålla den här typen av uttalanden inom sina egna led.

De hör inte hemma på ett kommunfullmäktigemöte eller i ett demokratiskt system. Att majoriteten så tydligt och offentligt visar på en form av maktmissbruk minskar inte direkt det politikerförakt som finns hos medborgarna, vilket är ytterst olyckligt.

Nu får vi verkligen hoppas att den väckta frågan, om folkomröstning kring äldreboendet och skolmaten i Kall, ska få ha sin demokratiska gång trots att majoriteten i Åre kommun uppenbarligen söker vägar för att hindra medborgarna från att kunna utöva sin lagliga rättighet.

Västjämtlands Väl tycker dessutom att då frågan tas upp i kommunfullmäktige ska man visa respekt för våra medborgares åsikter genom att samtidigt ta beslut om att följa den vilja som folket visar i folkomröstningen. 

Demokrati utgår från folket, och det är den uttryckta folkviljan den politiska representationen ska verkställa – i alla fall om man är förtroendevald i ett system som utger sig för att vara demokratiskt.

Västjämtlands Väl

Mikael Sundman, gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons