Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det får inte bli med vindkraften som det blev med vattenkraften

/

I Vindkrafttidningen redovisar länsstyrelsen färdigställda, tillståndsgivna och planerade vindkraftverk i länet, totalt 1 336 verk. I samma tidning redogör näringslivsprofilen Per Stjernström för sin syn på vindkraftutbyggnad. ”Vi har skogen och jordbruket. Nu får vi ett tredje bra ben i form av vindkraften”, säger Stjernström.

Annons

Han nämner inte vattenkraften som producerar tio gånger mer el än vi själva förbrukar. Han fortsätter. ”Titta på Gotland. Där lever turismen och det finns väl inte så många vindkraftverk i landet som det gör på Gotland”.

Att hänvisa till Gotland, är att vilseleda. Gotland har underskott på el, medan Jämtland har ett överskott som är tio gånger så stort som Gotlands underskott. I dag finns drygt 150 vindkraftverk på Gotland.

I Jämtland finns 110. Vindkraftverken på Gotland är små jämfört med Jämtlands. Varje verk på Gotland producerar hälften så mycket el som ett vindkraftverk i Jämtland.

Som aktiv älvräddare har jag under 30 år, drygt 20 år i styrelsen för Älvräddarnas Samorganisation, informerat om att det inte är elbrist som är länets problem, däremot är den negativa befolkningsutvecklingen oroande.

Under dessa 30 år har elproduktionen bara ökat. Befolkningen har däremot minskat med 8 250 personer, i genomsnitt 275 personer per år.

Jag har inget emot vindkraft, även om jag anser att den i första hand ska byggas där det finns ett elbehov. Det får inte bli som med vattenkraften, när vindkraften byggs ut. Vid utbyggnader har bolagen dolt viktig information för att få igenom sina projekt.

Kommunägda Jämtkraft som styrs av förtroendevalda politiker är inget undantag. Det finns skrämmande bevis på detta.

Vid informationssammankomst rörande planerad reglering av Stora Foskvattnet, leddes mötet av dåvarande landshövding Sven Heurgren. Då utelämnade Jämtkraft medvetet viktiga fakta som var helt avgörande för tillståndsgivning. Dessutom använde Krokoms kommun inte de möjligheter till ersättning som fanns. Kommunen och berörd bygd har därigenom gått miste om flera tiotals miljoner kronor.

När vattenkraften byggdes ut skulle vi få bättre vägar. Resultatet bör alla känna till. Nu är det vindkraften som tillsammans med Jämtkraft, ska ge bredband till bygderna. Kan vindkraften även vända länets negativa befolkningsutveckling har jag självklart inget mot detta.

Kjell-Jonas Enarsson, Laxviken, tidigare styrelseledamot i Älvräddarnas Samorganisation

och f d ledamot för Centern i Krokoms kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons