Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns inga genvägar när det gäller matkvalité

Det har under senare tid varit en livlig debatt om skolmaten i Östersunds kommun. Ämnet är minst sagt en het ­potatis.

Annons

Nu har också kommunen presenterat sin ”Matutredning” och detta förslag ska kommunfullmäktige ta ställning till i juni. Förslaget går ut på att dagens 46 tillagningskök krymps till 9 stora. Dessa skall i sin tur leverera mat till hela 66 mottagningskök. Storskalighet är uppenbarligen honnörsordet i denna viktiga fråga. Matutredningen tror uppenbarligen att storskalighet skall ge bättre matkvalité.

Centerpartiets representant i nämnda utredning, Karin Andersson, är dock emot stordrift. Hon menar att maten självklart ska tillagas så nära brukarna som möjligt och detta gäller såväl inom skola, förskola som äldreomsorgen. I detta är det bara att hålla med.

princip alla förskolor egen tillagning. Nu ersätts alltså denna höga matkvalité av storskalighet. Vad gör man med all investering i köksutrustning. Är detta att spara?

Utredningen förslår också att mottagningsköken själva ska tillreda pasta, potatis, ris och grönsaker/sallad. Detta är självfallet bra. Men varför inte då laga all maten från grunden på i princip varje enhet och då utnyttja den utrustning som redan finns.

Att nu öka transporterna av varm mat ger garanterat inte godare mat och detta kostar naturligtvis också.

Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden tror uppenbarligen att matutredningens förslag ger bättre matkvalité. Många skolelever har fram till nu vittnat om osmaklig mat. Blir det nu mera åksjuk mat kan resultatet bara bli ett, sämre.

i kommunen har under senare år anvisat ytterligare 10 miljoner kronor till förbättrad matkvalité. Detta skulle ge goda förutsättningar att laga maten på plats.

För bättre matkvalité måste maten lagas nära brukarna. Det finns inga genvägar. Dessutom ska brukarna kunna känna den härliga doften an nylagad mat. Detta är speciellt viktigt vid äldreboendena.

Det är bara att hoppas att kommunfullmäktige förstår det goda med att maten skall lagas på plats. Maten är utan tvivel det viktigaste för oss alla. Det är dags att investera mera i barn, ungdom och äldre!


Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons